Makowy przekładaniec
Makowy przekładaniec to przepis, który łączy w sobie tradycję i kulinarną wyjątkowość. To ciekawy deser, który zaskoczy swoim nietypowym smakiem i oryginalnością. Jeśli słyszałeś o nim, ale nigdy nie miałeś okazji spróbować, to jest idealna okazja do tego. Składniki, jakie będą nam potrzebne to m.in. mąka, jajka, cukier, mleko, masło, drożdże, a przede wszystkim maki. Niezależnie od pory roku, przekładaniec makowy to doskonałe rozwiązanie na deser. Zarówno duzi, jak i mali będą nim zachwyceni. Zadbajmy o to, aby ten niezwykły smak pozostał w naszej pamięci na dłużej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto makowe:
- 6 białek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku
- Ciasto jasne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 2 śmietan fiksy
- 2 galaretki truskawkowe
- Polewa:
- 3 łyżeczki margaryny
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki śmietany kremówki
- oraz:
- 240 g powideł śliwkowych
- 5 łyżek wiórek kokosowych
Makowy przekładaniec – jak zrobić?
- Ciasto makowe: białka oddzielamy od żółtek( żółtka zachowujemy do jasnego biszkopta). Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia i mak. Mieszamy i przekładamy do wyścielonej folią aluminiową blaszki o wymiarach 40X26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół.
- Biszkopt jasny: żółtka i jajka ubijamy z cukrem i dodajemy pozostałe składniki. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan fiksami, dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy. Na jeden blat jasnego biszkopta( bez maku) wykładamy połowę masy śmietanowej, przykrywamy jednym blatem ciasta makowego.Ciasto makowe smarujemy powidłami i przykrywamy drugą częścią ciasta makowego. Wykładamy pozostałą masę śmietanową i przykrywamy drugą częścią jasnego biszkoptu.
- Margarynę roztapiamy dodajemy cukier, kakao i śmietanę kremówkę. Chwilę gotujemy i ciepłą polewę wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce.
Makowy przekładaniec – dodatkowe informacje
Do ciasta przekładanego makowego możemy dodać również inne galaretki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa
Następny przepis: Kotleciki ziemniaczane z groszkiem