Makowiec japoński na kruchym cieście

Makowiec japoński na kruchym cieście

Makowiec japoński na kruchym cieście to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej z azjatyckim twistem. Wielu z nas kojarzy makowiec z okresem świątecznym, ale ten przepis z pewnością przełamie ten stereotyp. Nie jest to klasyczny makowiec – jego wyjątkowość tkwi w nietypicalnym połączeniu klasycznej maku z oryginalnymi elementami typowymi dla kuchni japońskiej. Przygotowanie tej wersji makowca stanowi doskonałe wyzwanie dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, poszukują nowych smaków oraz chętnie łączą różne tradycje kulinarne na jednym talerzu. Bez wątpienia, to ciasto zasmakuje każdemu ciekawemu nowych doznań kulinarnych.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę makową:
  • 7 żółtek
  • 7 białek
  • 1 puszka masy makowej ok. 800 g
  • 1 kg jabłek startych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki kaszy mannej
  • 250 g stopionej margaryny
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 słoiczek skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Aromat rumowy

Makowiec japoński na kruchym cieście – jak zrobić?

  1. Przygotowanie ciasta:
    Margarynę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, mieszając razem z mąką. Na stolnicę wsypać pozostałe składniki i razem zagnieść. 3/4 rozwałkować i wyłożyć dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Reszta ciasta posłuży do dekoracji wierzchu.
  2. Masa makowa:
    Zółtka i cukier ubić.
  3. Do naczynia dodać mak, proszek do pieczenia, kaszę manną, letnie masło, bakalie i wymieszać dużą drewnianą łyżką.
  4. Na końcu dodać białka i delikatnie całą masę wymieszać.
    Masa wylać na blachę wyłożoną kruchym ciastem, na mak układać wycięte za pomocą foremki gwiazdki z kruchego ciasta i delikatnie wcisnąć w masę makową.
  5. Piec 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 160°C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać jeszcze 10 minut.

Makowiec japoński na kruchym spodzie – dodatkowe informacje

Porady:

świąteczne, wigilia, boże narodzenie, świeta, makowiec, makowiec z jabłkami, na kruchym cieście, kruche ciasto, wigilijne


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec Drożdżowy Przekładany
Następny przepis: Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode