Makowiec japoński na kruchym cieście
Makowiec japoński na kruchym cieście to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej z azjatyckim twistem. Wielu z nas kojarzy makowiec z okresem świątecznym, ale ten przepis z pewnością przełamie ten stereotyp. Nie jest to klasyczny makowiec – jego wyjątkowość tkwi w nietypicalnym połączeniu klasycznej maku z oryginalnymi elementami typowymi dla kuchni japońskiej. Przygotowanie tej wersji makowca stanowi doskonałe wyzwanie dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, poszukują nowych smaków oraz chętnie łączą różne tradycje kulinarne na jednym talerzu. Bez wątpienia, to ciasto zasmakuje każdemu ciekawemu nowych doznań kulinarnych.
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 150 g cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na masę makową:
- 7 żółtek
- 7 białek
- 1 puszka masy makowej ok. 800 g
- 1 kg jabłek startych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki kaszy mannej
- 250 g stopionej margaryny
- 1 szklanka rodzynek
- 1 słoiczek skórki pomarańczowej kandyzowanej
- Aromat rumowy
Makowiec japoński na kruchym cieście – jak zrobić?
- Przygotowanie ciasta:
Margarynę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, mieszając razem z mąką. Na stolnicę wsypać pozostałe składniki i razem zagnieść. 3/4 rozwałkować i wyłożyć dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Reszta ciasta posłuży do dekoracji wierzchu. - Masa makowa:
Zółtka i cukier ubić. - Do naczynia dodać mak, proszek do pieczenia, kaszę manną, letnie masło, bakalie i wymieszać dużą drewnianą łyżką.
- Na końcu dodać białka i delikatnie całą masę wymieszać.
Masa wylać na blachę wyłożoną kruchym ciastem, na mak układać wycięte za pomocą foremki gwiazdki z kruchego ciasta i delikatnie wcisnąć w masę makową. - Piec 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 160°C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać jeszcze 10 minut.
Makowiec japoński na kruchym spodzie – dodatkowe informacje
Porady:
świąteczne, wigilia, boże narodzenie, świeta, makowiec, makowiec z jabłkami, na kruchym cieście, kruche ciasto, wigilijne
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowiec Drożdżowy Przekładany
Następny przepis: Makowiec japoński z gotowej masy makowej