Makaronowe rurki nadziewane mięsem
Twórczość nie zawsze wyraża się poprzez sztuki plastyczne czy muzyczne. Kulinaria to również dziedzina, w której możemy dawać upust naszej kreatywności. Przedstawiamy przepis na makaronowe rurki nadziewane mięsem. To ciekawy sposób na tradycyjne połączenie makaronu z mięsem, który może stać się elegancką propozycją na rodzinny obiad. Wypełnienie makaronu mięsem doda posiłkowi ciekawej struktury, a także podkreśli walory smakowe obu głównych składników. Ten przepis to dowód na to, że kuchnia to miejsce, gdzie można eksperymentować i tworzyć nowe kombinacje smaków. Nadziewane rurki makaronowe to danie, które zaskoczy i zachwyci Twoich domowników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron cannelloni (duże rurki w opakowaniu, około 23 sztuki)
- Ok. 50 dag mięsa mielonego
- Majeranek
- 1,5 łyżki bułki tartej
- Jajko
- Sól
- Pieprz
- Szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- Ser topiony w plastrach
- SOS:
- Kostka mięsna
- 1,5 łyżki śmietany 12%
- 1,5 łyżki mąki
- Suszona natka pietruszki
Makaronowe rurki nadziewane mięsem – jak zrobić?
- Mięso mielone przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, przyprawą do mielonego, dodać jajko. Bułkę tartą namoczyć wodą (wody ma być tyle aby bułka tarta była lekko zwilżona) po czym dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Rurki faszerować mięsem mielonym i układać w naczyniu żaroodpornym.
- SOS: Do garnka wlać ok. 1,5 szkl. wody,zagotować. Jak się zacznie gotować wrzucić kostkę, można przyprawić wg gustu. Zagęścić mąką. Dodać śmietanę. Chwilę pogotawać na małym ogniu. Dodać suszoną natkę pietruszki.
- Tym sosem zalać rurki w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w piekarniku, w 180 st. Celsjusza ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i położyć na wierzch ser topiony i ponownie zapiekać 10 min. SMACZNEGO!!! 😉
Słowa kluczowe: nadziewane rurki makaronu, faszerowane rurki makaronowe, rurki makaronowe nadziewane mięsem, rurki makaronowe z mięsem, faszerowany makaron rurki, rurki makaronowe nadziewane, makaron rurki nadziewany, rurki makaronowe
Makaronowe rurki nadziewane mięsem – dodatkowe informacje
Moja szwagierka przygotowuje nadzienie do rurek makaronowych, które składa się z delikatnie podsmażonego mięsa mielonego. Ostateczny smak można dostosować do własnych preferencji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaronowe muszle zapiekane w sosie pomidorowym
Następny przepis: MAKO-SERNIK