Makaronowe muszle zapiekane w sosie pomidorowym
Zapraszamy do odkrywania kuchni włoskiej w jej pełnej krasie, poprzez przystąpienie do przygotowania naszego zadziwiająco pysznego przepisu na makaronowe muszle zapiekane w sosie pomidorowym. To potrawa, która przyniesie na stół żywioł dolce vita – tak nieodłączny dla słonecznej Italii. Delikatne muszle, które zanurzymy w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym, stworzą prawdziwą ucztę dla naszych kubków smakowych. Ta licząca wiele egzotycznych smaków kompozycja jest prawdziwym majstersztykiem, mimo że stanowi prosty i wdzięcznie przygotowywany posiłek. Na pewno zaskoczy i urzeknie wszystkich domowników. Przygotujmy się na fiestę smaku i zapachów, której nie da się zapomnieć – przygotujmy muszle w sosie pomidorowym!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok 300g makaronu duże muszle
- Nadzienie:
- 2 filety z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawa do kurczaka
- szcz. słodkiej papryki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- majeranek
- Sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- ząbek czosnku
- pieprz
- przyprawa do pomidorów
- bazylia
- oregano
- 15-20 dag startego sera żółtego
Makaronowe muszle zapiekane w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą. Ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać zmielone filety z kurczaka i doprawić do smaku. Usmażyć. Pomidory doprawić do smaku ziołami i zmiksować. Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Muszle nadziewać mięsem i układać ciasno na sosie pomidorowym. Całość można oprószyć jeszcze solą morską prowansalską. Posypać startym serem. Zapiekankę zapiekać ok. 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Makaronowe muszle zapiekane w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Zapiekankę można przygotować w 1 dużym lub kołku mniejszych naczyniach żaroodpornych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem i pomidorami
Następny przepis: Makaronowe rurki nadziewane mięsem