Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym to wyjątkowo smaczne i bardzo proste do przygotowania danie. Wykorzystanie delikatnego szpinaku i aksamitnej śmietanki tworzy idealne połączenie smaków. Ten przepis na makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym jest doskonałym rozwiązaniem na szybkie i sycące posiłki, które na pewno przypadną do gustu zarówno miłośnikom warzyw, jak i miłośnikom makaronu. Możliwości personalizacji są niemal nieograniczone, wystarczy dodać ulubione przyprawy czy dodatkowe składniki, by odkryć nowe smaki. To danie jest idealne na kolację, lunch lub nawet eleganckie przyjęcie.

Składniki:

  • Makaron spaghetti
  • Mrożony szpinak
  • śmietana 18% lub 30%
  • sól, pieprz wg uznania
  • ząbek czosnku
  • mała cebulka
  • łyżka masła

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym – przepis

Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Na patelnię dodajemy masło.
3. Gdy się rozpuści, wrzucamy kostki szpinaku (ilość w zależności od ilości osób).
4. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę lub drobno pokrojony oraz cebulę.
5. Podlewamy odrobiną wody.
6. Gdy ze szpinaku i wody powstaje na patelni delikatny sosik, hartujemy śmietanę i dodajemy do szpinaku. Mieszamy wszystko.
7. Gdy śmietana zgęstnieje, szpinak jest gotowy do podania.

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje

Danie posypane odrobiną startego, żółtego sera jest jeszcze lepsze. 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Następny przepis: Makaron żytni z cukinią i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode