Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym to wyjątkowo smaczne i bardzo proste do przygotowania danie. Wykorzystanie delikatnego szpinaku i aksamitnej śmietanki tworzy idealne połączenie smaków. Ten przepis na makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym jest doskonałym rozwiązaniem na szybkie i sycące posiłki, które na pewno przypadną do gustu zarówno miłośnikom warzyw, jak i miłośnikom makaronu. Możliwości personalizacji są niemal nieograniczone, wystarczy dodać ulubione przyprawy czy dodatkowe składniki, by odkryć nowe smaki. To danie jest idealne na kolację, lunch lub nawet eleganckie przyjęcie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron spaghetti
- Mrożony szpinak
- śmietana 18% lub 30%
- sól, pieprz wg uznania
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- łyżka masła
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym – przepis
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Na patelnię dodajemy masło.
3. Gdy się rozpuści, wrzucamy kostki szpinaku (ilość w zależności od ilości osób).
4. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę lub drobno pokrojony oraz cebulę.
5. Podlewamy odrobiną wody.
6. Gdy ze szpinaku i wody powstaje na patelni delikatny sosik, hartujemy śmietanę i dodajemy do szpinaku. Mieszamy wszystko.
7. Gdy śmietana zgęstnieje, szpinak jest gotowy do podania.
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje
Danie posypane odrobiną startego, żółtego sera jest jeszcze lepsze. 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Następny przepis: Makaron żytni z cukinią i kurczakiem