Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym

Prosty, szybki i niezwykle smaczny, taki właśnie jest nasz przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym. To idealna propozycja dla miłośników nietypowych połączeń i fanów dań z makaronem. Niewielka ilość składników, które na pewno znajdują się w Twojej spiżarni, pozytywnie zaskoczy każdego, kto spróbuje tego dnia. Intensywny smak szpinaku dobrze kontrastuje z delikatnym serkiem topionym, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Oto nasz ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym – mamy nadzieję, że pokochasz go tak samo jak my!

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 350 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 200 g fasolki szparagowej, może być mrożona
  • 10 g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego ementaler
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pół kostki rosołowej
  • sól
  • pieprz

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym – jak zrobić?

  1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło oraz drobno posiekany czosnek.
  2. Gdy lekko nam się zarumieni dodajemy szpinak oraz fasolkę szparagową, przykrywamy całość i czekamy aż nam się rozmrozi.
  3. Gdy woda całkowicie odparuje dodajemy serek topiony oraz śmietanę, pozostawiamy na 5 minut na małym ogniu.
  4. Po tym czasie doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy ugotowany makaron penne.

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym – dodatkowe informacje

Często modyfikuję ten przepis dodając ser feta, pomidorki cherry czy brokuła, jest to naprawdę szybkie danie i nie wymaga umiejętności kulinarnych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem i cukinią
Następny przepis: Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode