Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Prosty, szybki i niezwykle smaczny, taki właśnie jest nasz przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym. To idealna propozycja dla miłośników nietypowych połączeń i fanów dań z makaronem. Niewielka ilość składników, które na pewno znajdują się w Twojej spiżarni, pozytywnie zaskoczy każdego, kto spróbuje tego dnia. Intensywny smak szpinaku dobrze kontrastuje z delikatnym serkiem topionym, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Oto nasz ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym – mamy nadzieję, że pokochasz go tak samo jak my!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 350 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 200 g fasolki szparagowej, może być mrożona
- 10 g masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego ementaler
- 3 łyżki śmietany 18%
- pół kostki rosołowej
- sól
- pieprz
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym – jak zrobić?
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło oraz drobno posiekany czosnek.
- Gdy lekko nam się zarumieni dodajemy szpinak oraz fasolkę szparagową, przykrywamy całość i czekamy aż nam się rozmrozi.
- Gdy woda całkowicie odparuje dodajemy serek topiony oraz śmietanę, pozostawiamy na 5 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy ugotowany makaron penne.
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym – dodatkowe informacje
Często modyfikuję ten przepis dodając ser feta, pomidorki cherry czy brokuła, jest to naprawdę szybkie danie i nie wymaga umiejętności kulinarnych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem i cukinią
Następny przepis: Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym