Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym
Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym to doskonałe połączenie tradycyjnej, włoskiej kuchni z nutą odświeżającego szpinaku i sycącego mięsa mielonego. Jego wykwintny smak i kuszący aromat sprawdzają się idealnie na wspólny obiad czy kolację. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem makaronów czy dopiero zaczynasz swoją kulinarne przygody, to danie na pewno przypadnie Ci do gustu. W dodatku jest niezwykle proste do przygotowania. Sprawdź, jak wykorzystać popularne składniki w niebanalny sposó
b z szpinakiem i mięsem mielonym. Niech Twoja kuchnia zaskakuje!
Piotr Zieliński
b z szpinakiem i mięsem mielonym. Niech Twoja kuchnia zaskakuje!
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 250 g mięsa mielonego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g śmietany 18%
- olej do smażenia
- pieprz, sól do smaku
Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym – jak zrobić?
-
1.
Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 10 min dodajemy śmietanę, mieszamy. Można dodać również niewielką ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem. -
2.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podsmażamy mięso mielone. -
3.
Podsmażone mięso dodajemy do szpinaku. Dodajemy również ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszamy.
Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Dla podkreślenia smaku można dodać trochę startego żółtego sera.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci
Następny przepis: Makaron ze szpinakiem i cukinią