Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym

Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym

Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym to doskonałe połączenie tradycyjnej, włoskiej kuchni z nutą odświeżającego szpinaku i sycącego mięsa mielonego. Jego wykwintny smak i kuszący aromat sprawdzają się idealnie na wspólny obiad czy kolację. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem makaronów czy dopiero zaczynasz swoją kulinarne przygody, to danie na pewno przypadnie Ci do gustu. W dodatku jest niezwykle proste do przygotowania. Sprawdź, jak wykorzystać popularne składniki w niebanalny sposó
b z szpinakiem i mięsem mielonym. Niech Twoja kuchnia zaskakuje!

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól do smaku

Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. 1.
    Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 10 min dodajemy śmietanę, mieszamy. Można dodać również niewielką ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. 2.
    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podsmażamy mięso mielone.
  3. 3.
    Podsmażone mięso dodajemy do szpinaku. Dodajemy również ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszamy.

Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Dla podkreślenia smaku można dodać trochę startego żółtego sera.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci
Następny przepis: Makaron ze szpinakiem i cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode