Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci to zdrowa, pożywna propozycja na obiad, która z pewnością przypadnie do gustu małym smakoszom. Spójność smaków kurczaka, szpinaku i makaronu tworzy atrakcyjną ofertę dla dzieci, które są niezwykle wymagającymi konsumentami. To danie, które zaspokoi nie tylko potrzeby kulinarne, ale również dietetyczne najmłodszych. Szpinak dla dzieci to źródło wielu witamin i składników mineralnych, a kurczak dostarcza potrzebnego białka. Prosty, ale apetyczny zestaw składników, stanowi idealne połączenie smaku i wartości odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g makaronu świderki
- 450g mrożonego szpinaku
- 160g kwaśnej śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci – jak zrobić?
- Piersi z kurczaka usmażyć w całości na złoty kolor. Makaron ugotować Al Dente według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek zeszklić. Dodać szpinak. Gdy ten rozmarznie dodać śmietanę, pogotować 2 minutki. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
- Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i dodać do szpinaku.
- Odcedzić makaron i przełożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać sos i dokładnie wymieszać, aby obkleił wszystkie szczeliny makaronu.
xxxx – dodatkowe informacje
Wyśmienite danie również w wersji wegetariańskiej bez kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem
Następny przepis: Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym