Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci to zdrowa, pożywna propozycja na obiad, która z pewnością przypadnie do gustu małym smakoszom. Spójność smaków kurczaka, szpinaku i makaronu tworzy atrakcyjną ofertę dla dzieci, które są niezwykle wymagającymi konsumentami. To danie, które zaspokoi nie tylko potrzeby kulinarne, ale również dietetyczne najmłodszych. Szpinak dla dzieci to źródło wielu witamin i składników mineralnych, a kurczak dostarcza potrzebnego białka. Prosty, ale apetyczny zestaw składników, stanowi idealne połączenie smaku i wartości odżywczych.

Składniki:

  • 500g makaronu świderki
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 160g kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci – jak zrobić?

  1. Piersi z kurczaka usmażyć w całości na złoty kolor. Makaron ugotować Al Dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek zeszklić. Dodać szpinak. Gdy ten rozmarznie dodać śmietanę, pogotować 2 minutki. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
  3. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i dodać do szpinaku.
  4. Odcedzić makaron i przełożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać sos i dokładnie wymieszać, aby obkleił wszystkie szczeliny makaronu.

xxxx – dodatkowe informacje

Wyśmienite danie również w wersji wegetariańskiej bez kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem
Następny przepis: Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode