Makaron ze szpinakiem i cukinią
Makaron ze szpinakiem i cukinią to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę przygotowania, odżywcze wartości i wyśmienity smak. Cukinię i szpinak, pełne witamin i minerałów, łączymy z ulubionym typem makaronu, tworząc danie sycące, a zarazem lekkostrawne. To doskonała propozycja dla tych, którzy wolą dietę bogatą w warzywa i cenią sobie kuchnię pełną smaku. Makaron z cukinią i szpinakiem będzie smakował zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Wypróbuj więc ten prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne może być połączenie tych składników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 25 dag makaronu
- 1/2 kg świeżego lub mrożonego szpinaku
- 10 dag pieczarek
- 1 mała cukinia
- 200 ml śmietany 12-proc. lub jogurtu naturalnego
- 4 łyżki masła
- olej
- 4 krople sosu sojowego
- sól
- pieprz
- dowolne zioła
- 2 ząbki czosnku
Makaron ze szpinakiem i cukinią – jak zrobić?
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zioła myjemy i dokładnie osuszamy. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki.
- Grube plastry cukinii smażymy na oleju. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i drobno posiekany czosnek i dusimy.
- Gdy pieczarki puszczą sok, dodajemy drobno pokrojony świeży lub rozmrożony szpinak i cukinię. Dusimy ok. 15-20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i sosem sojowym. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy.
- Szpinak wykładamy na makaron. Danie możemy posypać startym żółtym serem.
Zdjęcie dania:
Słowa kluczowe: makaron z cukinią i szpinakiem
xxxx – dodatkowe informacje
● Doskonałym dodatkiem smakowym i dekoracyjnym do makaronu z cukinią i szpinakiem jest starty twardy ser parmezan.
● Makaron ze szpinakiem i cukinią możemy podać w formie zapiekanki. Przyrządzamy sos beszamelowy, którym polewamy potrawę i zapiekamy w piekarniku około 15 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym
Następny przepis: Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym