Makaron ze szpinakiem
Składniki:
- Dla 2 osób:
- 0,5 opakowania mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
- ulubiony makaron
- 1 cebula
- 4-5 ząbki czosnku
- 0,5 kostki sera feta
- 3 łyżki śmietany 18% lub 30%
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- maggi, sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej
Makaron ze szpinakiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Gotujemy makaron. W między czasie siekamy drobno cebulę i czosnek. Nie bójmy się dać dużo czosnku – on idealnie zgra się ze szpinakiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je do miękkości.
-
2.
Na patelnię dodajemy szpinak (rozmrożony lub w kostkach). Skrapiamy go lekko sokiem z cytryny i dodajemy gałkę muszkatołową.
-
3.
Gdy szpinak jest dobrze podsmażony dodajemy do niego rozdrobniony ser feta i śmietanę. Smażymy do czasu aż feta się rozpadnie a sos zgęstnieje. W trakcie smażenia przyprawiamy sos solą, pieprzem i Maggi.
-
4.
Ugotowany makaron hartujemy krótko zimną wodą, po czym dodajemy go na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe!
Makaron ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Pamiętaj, że czosnek zabija gorzki smak szpinaku. Makaron po przełożeniu na talerz polecam posypać parmezanem, mozzarellą lub startym serem żółtym. Pycha!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron ze szpinakiem
Następny przepis: Makaron ze szpinakiem i kurczakiem dla dzieci