Makaron z zielonym pesto bazyliowo czosnkowym z orzechami nerkowca

Makaron z zielonym pesto bazyliowo czosnkowym z orzechami nerkowca

Czy poszukujesz jednego z tych obiadów, które łączą comfort food z wykwintnym, kulinarnym doznaniem? Prezentujemy przepis na makaron z zielonym pesto bazyliowo czosnkowym z orzechami nerkowca. Jest to danie, które przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii. Nie tylko zaspokoi Twój apetyt, ale pobudzi kubki smakowe swoim bogactwem smaków. Kluczowe składniki takie jak świeża bazylia, aromatyczny czosnek i orzechy nerkowca nadają temu daniu oryginalny, niepowtarzalny smak. Wyjątkowość tej potrawy tkwi w jej prostocie przepisu i dostępności składników. Jest to zdecydowanie coś, co warto wypróbować, niezależnie od Twoich umiejętności kuchennych!

Składniki:

  • Makaron spaghetti (u mnie 200g)
  • Pesto bazyliowo czosnkowe z orzechami nerkowca:
  • ok. 20 g listków bazylii
  • ok. 5 g czosnku niedźwiedziego (suszonego lub świeżego)
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 40 g startego sera parmezan (grana padano, pecorin)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, ostra papryka (opcjonalnie, według uznania)

Makaron z zielonym pesto bazyliowo czosnkowym z orzechami nerkowca – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:
    Listki myjemy i odciskamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera (możemy utrzeć w moździerzu) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę oliwy, pesto powinno być trochę oleiste (zależy też to od naszych upodobań), przyprawiamy według uznania jeśli jest taka potrzeba.
  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
  3. Pesto dokładnie mieszamy z gorącym makaronem i gotowe! Smacznego!

Słowa kluczowe: makaron z pesto i orzechami.

xxxx – dodatkowe informacje

Makaron z zielonym pesto bazyliowo czosnkowym z orzechami nerkowca

Pesto zanim dodamy do makaronu można leciutko poddusić na patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami
Następny przepis: MAKARON Z ZIELONYM PESTO I CUKINIĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode