Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami
Ciesz się jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań kuchni chińskiej: makaronem z woka z marynowaną wieprzowiną i warzywami. Inspiracją do tego przepisu jest tradycyjne danie, które łączy w sobie wyraziste smaki i różnorodność składników. Używamy marynowanej wieprzowiny, co dodaje głębi smaku, a także sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste. Dodatek różnorodnych warzyw zapewnia bogactwo witamin i kontrastujących tekstur. Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami to danie, które zadowoli nie tylko miłośników kuchni azjatyckiej, ale także każdego, kto ceni sobie smaczne i kolorowe posiłki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400g kapusty (ja używam kapusty w szpic, możecie użyć zwykłej, wtedy poszatkujcie ją drobniej i podsmażcie dłużej, możecie też użyć pekińskiej – wtedy poszatkujcie grubiej).
- 1 duża papryka, pokrojona.
- 3 małe marchewki, pokrojone w słupki.
- słodka papryka, ostra papryka (lub pieprz cayenne, płatki chili).
- 1 mały por, pokrojony w słupki.
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka.
- 4 grube, duże plastry schabu bez kości, pokrojone w słupki.
- 4-5 ząbków czosnku.
- 2-3cm korzenia imbiru.
- pieprz, sól, pieprz syczuański (opcjonalnie).
- sos sojowy, maggi.
- papryczki chili.
- olej sezamowy.
- olej zwykły do woka.
- makaron do smażenia.
- ziarna sezamu do dekoracji.
Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami – jak zrobić?
- Przygotowanie marynowanej wieprzowiny:
- 4 duże plastry schabu pokroić w słupki.
- Cebulę pokroić w piórka i razem ze schabem wrzucić do miski.
- Przecisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i zetrzeć około połowy łyżeczki imbiru.
- Dodać pieprz, sos sojowy, olej sezamowy, paprykę słodką, suszone płatki chili, pieprz syczuański (odrobinę) oraz trochę maggi.
- Dobrze wymieszać i zamarynować około godzinki.
- Przygotowanie warzyw i marynowanej wieprzowiny z woka:
- Pokroić warzywa widoczne na zdjęciu: mały por, marchewki, 1 dużą czerwoną paprykę, kapustę (spitskool, można użyć pekińskiej lub zwykłej, ale trzeba poszatkować drobniej).
- Pozostały czosnek i imbir zmiksować w malakserze z 1 bardzo ostrą papryczką chili na drobno.
- Na patelni woka wlać olej roślinny i rozgrzać na naprawdę bardzo gorąco, tak żeby dymił.
- Wrzucić marynowaną wieprzowinę z cebulą na patelnię i podsmażyć na ostrym ogniu przez około 3 minuty. Następnie odłożyć na talerz na później.
- Ponownie rozgrzać wok z odrobiną oleju.
- Na tej samej patelni podsmażyć zmiksowany czosnek, imbir i chili przez około 30 sekund, aż staną się aromatyczne.
- Dodać marchew i podsmażyć przez około minutę, następnie dodać pora i podsmażyć jeszcze przez minutę.
- Dodać kapustę, odrobinę soli i sosu sojowego, i podsmażać aż kapusta trochę zmęknie i zwędnie.
- Dopiero wtedy dodać paprykę, wrócić na patelnię marynowaną wieprzowinę i makaron.
- Makaron wrzucać do patelni na surowo i dodać trochę wody do woka. Smażyć mieszając aż makaron wsiąknie w wodę (około 3-4 minuty).
- Na koniec sprawdzić doprawienie wszystkim, czy nie trzeba więcej soli ani pieprzu.
- Przełożyć na talerz i posypać odrobiną sezamu. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami
Wieprzowina najlepiej zamarynować parę godzin wcześniej, ale przy pośpiechu 15 minut wystarczy. Można użyć jakichkolwiek zimnych, wcześniej ugotowanych makaronów w stylu chińskim. Ja akurat używam takiego, którego dodaje się do woka na surowo i zalewa odrobiną wody, następnie smaży, mieszając. To danie byłoby również dobre z kurczakiem, krewetkami, wołowiną, np. plasterkami steku lub polędwicą wołową, wieprzową. Można też przygotować wersję wegetariańską.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: makaron z warzywami w sosie śmietanowym
Następny przepis: Makaron z zielonym pesto bazyliowo czosnkowym z orzechami nerkowca