Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami

Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami

Ciesz się jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań kuchni chińskiej: makaronem z woka z marynowaną wieprzowiną i warzywami. Inspiracją do tego przepisu jest tradycyjne danie, które łączy w sobie wyraziste smaki i różnorodność składników. Używamy marynowanej wieprzowiny, co dodaje głębi smaku, a także sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste. Dodatek różnorodnych warzyw zapewnia bogactwo witamin i kontrastujących tekstur. Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami to danie, które zadowoli nie tylko miłośników kuchni azjatyckiej, ale także każdego, kto ceni sobie smaczne i kolorowe posiłki.

Składniki:

  • 400g kapusty (ja używam kapusty w szpic, możecie użyć zwykłej, wtedy poszatkujcie ją drobniej i podsmażcie dłużej, możecie też użyć pekińskiej – wtedy poszatkujcie grubiej).
  • 1 duża papryka, pokrojona.
  • 3 małe marchewki, pokrojone w słupki.
  • słodka papryka, ostra papryka (lub pieprz cayenne, płatki chili).
  • 1 mały por, pokrojony w słupki.
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka.
  • 4 grube, duże plastry schabu bez kości, pokrojone w słupki.
  • 4-5 ząbków czosnku.
  • 2-3cm korzenia imbiru.
  • pieprz, sól, pieprz syczuański (opcjonalnie).
  • sos sojowy, maggi.
  • papryczki chili.
  • olej sezamowy.
  • olej zwykły do woka.
  • makaron do smażenia.
  • ziarna sezamu do dekoracji.

Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami – jak zrobić?

  1. Przygotowanie marynowanej wieprzowiny:
    1. 4 duże plastry schabu pokroić w słupki.
    2. Cebulę pokroić w piórka i razem ze schabem wrzucić do miski.
    3. Przecisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i zetrzeć około połowy łyżeczki imbiru.
    4. Dodać pieprz, sos sojowy, olej sezamowy, paprykę słodką, suszone płatki chili, pieprz syczuański (odrobinę) oraz trochę maggi.
    5. Dobrze wymieszać i zamarynować około godzinki.
  2. Przygotowanie warzyw i marynowanej wieprzowiny z woka:
    1. Pokroić warzywa widoczne na zdjęciu: mały por, marchewki, 1 dużą czerwoną paprykę, kapustę (spitskool, można użyć pekińskiej lub zwykłej, ale trzeba poszatkować drobniej).
    2. Pozostały czosnek i imbir zmiksować w malakserze z 1 bardzo ostrą papryczką chili na drobno.
    3. Na patelni woka wlać olej roślinny i rozgrzać na naprawdę bardzo gorąco, tak żeby dymił.
    4. Wrzucić marynowaną wieprzowinę z cebulą na patelnię i podsmażyć na ostrym ogniu przez około 3 minuty. Następnie odłożyć na talerz na później.
    5. Ponownie rozgrzać wok z odrobiną oleju.
    6. Na tej samej patelni podsmażyć zmiksowany czosnek, imbir i chili przez około 30 sekund, aż staną się aromatyczne.
    7. Dodać marchew i podsmażyć przez około minutę, następnie dodać pora i podsmażyć jeszcze przez minutę.
    8. Dodać kapustę, odrobinę soli i sosu sojowego, i podsmażać aż kapusta trochę zmęknie i zwędnie.
    9. Dopiero wtedy dodać paprykę, wrócić na patelnię marynowaną wieprzowinę i makaron.
    10. Makaron wrzucać do patelni na surowo i dodać trochę wody do woka. Smażyć mieszając aż makaron wsiąknie w wodę (około 3-4 minuty).
    11. Na koniec sprawdzić doprawienie wszystkim, czy nie trzeba więcej soli ani pieprzu.
    12. Przełożyć na talerz i posypać odrobiną sezamu. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami

Wieprzowina najlepiej zamarynować parę godzin wcześniej, ale przy pośpiechu 15 minut wystarczy. Można użyć jakichkolwiek zimnych, wcześniej ugotowanych makaronów w stylu chińskim. Ja akurat używam takiego, którego dodaje się do woka na surowo i zalewa odrobiną wody, następnie smaży, mieszając. To danie byłoby również dobre z kurczakiem, krewetkami, wołowiną, np. plasterkami steku lub polędwicą wołową, wieprzową. Można też przygotować wersję wegetariańską.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: makaron z warzywami w sosie śmietanowym
Następny przepis: Makaron z zielonym pesto bazyliowo czosnkowym z orzechami nerkowca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode