makaron z warzywami w sosie śmietanowym
Wprowadź trochę włoskiego klimatu do swojego domu, przygotowując makaron z warzywami w sosie śmietanowym. Jest to aromatyczne danie, które łączy w sobie smaki świeżych warzyw, delikatny sos śmietanowy, oraz ulubiony rodzaj makaronu. Idealne na obiad, kiedy mamy ochotę na coś wyjątkowego, ale szybkiego i łatwego do przygotowania. Kwintesencja smaku zależy od wykorzystanych warzyw na patelnię, które podane są w soczystym, gęstym sosie śmietanowym. Ta propozycja to doskonałe połączenie tradycyjnej włoskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania. Przekonaj się sam, jak proste składniki mogą zamienić się w coś wyjątkowego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron muszelki, świderki lub inne opakowanie
- Warzywa na patelnię mrożone – 1kg
- Śmietana 36% do deserów
- 25 dag pieczarek
- Kawałek sera żółtego
- Oliwa z oliwek lub olej
Makaron z warzywami w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente- odcedzamy, warzywa smażymy na oliwie. Gdy już trochę zmiękną dodajemy pieczarki, wcześniej umyte pokrojone na kawałki i wszystko dusimy na patelni. Doprawiamy vegetą i pieprzem do smaku. Gdy już będą miękkie wlewamy śmietanę, mieszamy czekając, aż się zagotuje wszystko. Dodajemy stopniowo makaron cały czas mieszając.
- Na końcu posypujemy warzywka z makaronem startym żółtym serem i nakładamy na talerze.
- Smacznego!
makaron z warzywami w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje
Do warzyw z makaronem można dodać smażone kawałki kurczaka, wtedy danie będzie również dla smakoszy mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z tuńczykiem i roszponką
Następny przepis: Makaron z woka w stylu chińskim z marynowaną wieprzowiną i warzywami