Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie ziołowo – koperkowym
Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie ziołowo – koperkowym to idealny pomysł na szybki obiad lub lekki, letni posiłek. Warstwa soczystych warzyw skomponowana jest z delikatnym tuńczykiem, który dodaje daniu wyrafinowanego smaku. Całość jest skąpana w aromatycznym sosie na bazie koperku, który dodatkowo potęguje smak dania. Ta wspaniała połączona kuchnia jest jednocześnie prostym i ekonomicznym rozwiązaniem, szczególnie jeżeli na pierwszym miejscu stawiamy nasze zdrowie i dobrobyt. Czy jest coś lepszego niż prosty, szybki i smaczny posiłek, który można przygotować z łatwo dostępnych składników? Pora odkryć sekretne połączenie sosu z tuńczyka do makaronu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g makaronu muszelki
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka szpiczasta
- 1 cebula czerwona
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz zielony
- płatki chili
- tymianek
- oregano
- koperek świeży
- odrobina startej skórki z limonki dla aromatu
- 250 ml śmietany słodkiej 18 lub 36%
- 4 łyżki startego sera grana padano
Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie ziołowo – koperkowym – jak zrobić?
- Warzywa myjemy, osuszamy. Bakłażan, aby był smaczny, należy odpowiednio przygotować. Kroimy go w cienkie plastry i nasalamy, aby puścił sok. Po około 10 minutach wycieramy plasterki do sucha ręcznikiem papierowym. Bakłażan jak i pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją. Następnie dodajemy czosnek i bakłażan, mieszamy i krótko podsmażamy. Dodajemy cukinię, ponownie mieszamy. Po chwili dodajemy paprykę, znowu mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Przykrywamy pokrywką i bez podlewania wodą, na małym ogniu podsmażamy kilka minut. Warzywa nie mogą być zbyt miękkie. Pod koniec ścieramy skórkę z umytej i wyparzonej limonki, dodajemy tuńczyka, pokrojone pomidory suszone, śmietanę, koperek i doprawiamy do smaku.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, wg zaleceń producenta, al dente.
- Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
- Gotowe danie serwujemy posypane serem grana padano, płatkami chili i koperkiem.
Sos z tuńczyka do makaronu. Smacznego 🙂
Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie ziołowo – koperkowym – dodatkowe informacje:
* W tym daniu możemy użyć dowolny rodzaj makaronu.
* Tuńczyka w oleju możemy zastàpić tuńczykiem w sosie własnym.
* Zioła wybrane przeze mnie możemy zastąpić innymi, które preferujemy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z tuńczykiem czyli obiad w kwadrans!
Następny przepis: Makaron z tuńczykiem i roszponką