Makaron z tuńczykiem i brokułem

Makaron z tuńczykiem i brokułem

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż proste, ale zarazem smaczne danie na koniec długiego dnia? Nasz przepis na makaron z tuńczykiem i brokułami to idealnie skomponowane połączenie zdrowego brokuła, bogatego w proteiny tuńczyka i ulubionego przez wszystkich makaronu. To danie jest nie tylko pełne smaku, ale również niesamowicie łatwe do przygotowania, co czyni go doskonałym wyborem na szybki obiad czy kolację. Delikatna tekstura makaronu, intensywny smak tuńczyka i świeżość brokułów stworzą satysfakcjonującą i zrównoważoną potrawę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 1 tuńczyk w oleju rozdrobniony
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu

Makaron z tuńczykiem i brokułem – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie ugotować podzielony na małe różyczki brokuł.

  2. Do makaronu z brokułem dodać tuńczyka z puszki (jeśli jest w nim niewiele oleju to nie ma potrzeby go odlewać), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Polać wszystko oliwą i dokładnie wymieszać.

  3. Można podawać gorące jako danie obiadowe lub na zimno jako sałatkę.

    Smacznego 🙂

Makaron z tuńczykiem i brokułem – dodatkowe informacje

Wypróbowałam wszystkie rodzaje tuńczyka, rozdrobniony w oleju jest zdecydowanie najlepszy, taki w kawałkach, choć lepszy jakościowo, niestety nie wymiesza się tak fajnie z resztą składników. Ja gotuję makaron i brokuła razem w jednym garnku – oszczędność czasu i mniej zmywania 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FARSZ DO WIGILIJNYCH PIEROGÓW
Następny przepis: Farfalle ze szpinakiem, serem i orzeszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode