Makaron z tuńczykiem czyli obiad w kwadrans!

Makaron z tuńczykiem czyli obiad w kwadrans!

Żyjemy w czasach, gdy czas na przygotowanie obiadu jest na wagę złota. Dziś przedstawiamy prosty i szybki przepis na obiad, który nasyci i odżywi zarówno ciało, jak i umysł – Makaron z tuńczykiem. Jest to idealna propozycja dla osób, które cenią szybkość przygotowania posiłku oraz wartości odżywcze. Smażony tuńczyk z puszki spotyka tuż tuż al dente makaron, tworząc danie pełne smaku i protein. To danie jest prawdziwym dowodem, że tuńczyk nie musi być tylko składnikiem sałatek, ale może także być głównym bohaterem pysznego obiadu.

Składniki:

  • Makaron (w ilości dostosowanej do potrzeb)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (przetestowałam wersję „light” z tuńczykiem w sosie własnym i muszę powiedzieć, że smak jest całkowicie inny)
  • 1 puszka lub karton pomidorów w puszce lub przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • cukier, sól, pieprz i inne przyprawy według uznania, do smaku

Makaron z tuńczykiem czyli obiad w kwadrans! – jak zrobić?

  1. Wstawić wodę na makaron i w międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju (dosłownie odrobinie, bo potem tuńczyk też ma olej i będzie za tłusto). Do zeszklonej cebuli dodać odcedzonego smażonego tuńczyka z puszki (ja zawsze odlewam trochę oleju ale bez przesady żeby do suchości o co to nie, nie po to tuńczyk w oleju żeby się go całkowicie pozbywać, ot po prostu nadmiar z wierzchu – myślę, że wyraziłam się jasno w kwestii oleju dlatego też teraz dalsza część przepisu), jak już tuńczyk z cebulą skwierczą na patelni, a makaron bulgocze w garnku, dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu aż do momentu odparowania wody i samoistnego zagęszczenia się sosu. Doprawić do smaku. Gotowym sosem polać makaron ew. wrzucić makaron do sosu i wymieszać (obie wersje mają swój własny różniący się dość od siebie smak).

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie jest na diecie polecam wersję z żółtym serem. (Makaron, plasterek żółtego sera a to wszystko polane sosikiem, mniam!)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z truskawkami i serem
Następny przepis: Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie ziołowo - koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode