Makaron z szyjką z indyka

Makaron z szyjką z indyka

Przedstawiam przepis łączący w sobie najlepsze cechy kuchni tradycyjnej i nowoczesnej: makaron z szyjką z indyka. To niezwykłe danie jest doskonałym dowodem na to, że szyja z indyka, często niedoceniana część tego drób, potrafi zaskoczyć zarówno swoim smakiem, jak i sposobem przyrządzenia. Składniki są proste, ale łączą się w wyjątkowy sposób. Makaron doskonale uzupełnia delikatny smak indyczej szyi. Przepis ten jest odpowiedni zarówno na spotkania rodzinne, jak i na wykwintne kolacje. Przyrządzić go możemy w delikatnej, gęstej sosie, który dodatkowo podkreśli unikalny smak dania. Przekonaj się sam, jak wyjątkowy jest makaron z szyjką z indyka!

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 1 szyja indyka
  • 12-15 pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 szkl śmietany 30%
  • 1 łyżki startego sera
  • ½ łyżki tymianku
  • Natka pietruszki
  • Oliwa do smażenia
  • Sól, pieprz

Makaron z szyjką z indyka – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy szyję z indyka – mięso obieramy od kości. Kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i posiekaną drobno cebulę.

    Gdy cebula się zeszkli dolewamy śmietany. Trzymamy na ogniu dopóki nie uzyska konsystencji kremowego sosu. Wtedy doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy ponownie do garnka, w którym się gotował. Zalewamy sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy.

    Przed podaniem, gdy makaron jest już na talerzu, posypujemy startym serem.

Makaron z szyjką z indyka – dodatkowe informacje

W daniu można wykorzystać każdą część indyka lub innego drobiu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z sosem z pora i łososia wędzonego
Następny przepis: Makaron z truskawkami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode