Makaron z sosem z cukinii:)

Makaron z sosem z cukinii:)

Zapraszamy do odkrycia naszego inspirującego przepisu na makaron z sosem z cukinii – prostego, a zarazem wykwintnego dania obiadowego. Ta wegetariańska propozycja zadowoli zarówno fanów tradycyjnej kuchni włoskiej, jak i tych, którzy poszukują nowych, oryginalnych smaków. Drobna cukinia w połączeniu z serkiem topionym tworzy aksamitny sos, który otula makaron, dostarczając niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Plusem jest również prostota przygotowania, dzięki czemu danie to jest idealnym wyborem, kiedy mamy ochotę na szybki i zdecydowanie smaczny posiłek.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 duży topiony serek śmietankowy
  • 5 łyżek śmietany
  • paczka makaronu (np. łazankowy lub świderki)
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Makaron z sosem z cukinii:) – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Gdy będzie ugotowany odcedzić go na druszlaku.
  2. Cukinię umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić ze skórą w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię, posypać solą i chwilkę podsmażyć. Dodać przeciśnięty lub pokrojony czosnek i dusić cukinię do miękkości. Gdy już cukinia będzie miękka dodać do niej serek topiony, zioła oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę gotować aż do momentu roztopienia serka i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos wymieszać bezpośrednio z makaronem lub polać go tuż przed podaniem (wtedy już bez mieszania).

Smacznego!

Słowa kluczowe: cukinia z serkiem topionym

Makaron z sosem z cukinii – dodatkowe informacje

Gdy sos z cukinii z serkiem topionym będzie zbyt rzadki, można go zagęścić dodając mąki i wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z sosem truskawkowym
Następny przepis: Makaron z sosem z pora i łososia wędzonego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode