Makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka

Makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka

Niezależnie od okazji, pyszny posiłek zawsze jest dobrym pomysłem. Ten przepis na makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka gwarantuje smakowite danie, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników kuchni domowej. Idealne połączenie miękkiego makaronu, soczystej piersi z kurczaka oraz bogatego, kremowego sosu sprawi, że to danie zagości na stałe w Twoim menu. Przygotowanie takiego posiłku jest proste, a efekt końcowy zapewnia pełne doznania kulinarne. Pierś z kurczaka, makaron oraz sos śmietanowy są kluczowymi składnikami, które razem tworzą wyśmienitą kompozycję smaku.

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu świderki/penne
  • pierś z kurczaka
  • śmietana 12%
  • duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • sól
  • olej

Makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka – jak zrobić?

  1. Gotujemy makaron.
  2. Czosnek obieramy, wyciskamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Szklimy.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię do czosnku. Szklimy na złocisty kolor.
  4. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli i czosnku, smażymy.
  5. W szklance wody rozrabiamy kostkę rosołową drobiową. Dodajemy do reszty składników.
  6. Kiedy wyparuje trochę wody, dodajemy dużą śmietanę.
  7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano:)

Makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka – dodatkowe informacje

Chcąc zaostrzyć smak możemy dodać pomidorki koktajlowe:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym
Następny przepis: Makaron z sosem śmietanowo-grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode