Makaron z sosem śmietanowo-grzybowym
Przedstawiamy zachwycający przepis na makaron z aksamitnym sosem śmietanowo-grzybowym. Ten prosty w wykonaniu, ale niezwykle aromatyczny i pełen smaku przepis, to idealne danie na specjalne okazje, rodzinne kolacje, a także na codzienny posiłek. Sos śmietanowo-grzybowy zachwyci jego niepowtarzalnym smakiem i aksamitną konsystencją, dodając makaronowi niezwykłego charakteru. Ten kremowy i bogaty w aromaty sos świetnie łączy się z prostotą makaronu, tworząc harmonijną całość. Niezależnie od pory roku, ten przepis zawsze sprosta Twoim oczekiwaniom, dostarczając wielowymiarowych doznań smakowych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka szerokiego makaronu wstążki
- 400-500g pieczarek i boczniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- Pietruszka
- Sól, pieprz
Makaron z sosem śmietanowo-grzybowym – jak zrobić?
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, po chwili dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz boczniaki. Smażymy ok 5-8 minut. Gotujemy makaron wedle czasu na opakowaniu.
- Zalewamy grzyby śmietaną doprawiamy solą i pieprzem oraz do smaku solimy i pieprzymy. Pietruszkę kroimy i dodajemy do grzybów.
Makaron z sosem śmietanowo-grzybowym – dodatkowe informacje
Jeśli lubimy gęsty sos można do 200 ml wody dodać 2 łyżki mąki i zagęścić sos. Aby wzmocnić smak sosu można dodać pół kostki bulionu grzybowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka
Następny przepis: Makaron z sosem truskawkowym