Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym

Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym

Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym to doskonała propozycja obiadowa. To połączenie tradycyjnego dania włoskiego z polskim akcentem, w postaci sosu pieczarkowego. Nie musisz się znać na kulinariach, aby przygotować tę prostą, a zarazem sycącą potrawę. Potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników i niewiele czasu. Makaron idealnie komponuje się z delikatnym sosem pomidorowo-pieczarkowym, który dodaje daniu wyjątkowego charakteru. Ta propozycja jest idealna dla amatorów zarówno kuchni włoskiej, jak i domowej. Sos pieczarkowy do makaronu to prawdziwa gratka dla miłośników tych grzybów.

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie mięsiste pomidory
  • 3 łyżki przecieru
  • 2 krople tabasco
  • sól, pieprz, oregano, cukier
  • świeża bazylia

Makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym – jak zrobić?

  1. Pieczarki pokroić w plasterki. Pomidory naciąć i sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórę. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę,czosnek i pieczarki podsmażyć na oleju, dodać pomidory i przecier. Poddusić przez 10 minut na małym ogniu. Doprawić. Makaron ugotować i polać sosem.

Sos pieczarkowy do makaronu

Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym – dodatkowe informacje

Jeśli pomidory będą jednak wodnite, możemy zagęścić sos śmietanką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu
Następny przepis: MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode