Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym
Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym to doskonała propozycja obiadowa. To połączenie tradycyjnego dania włoskiego z polskim akcentem, w postaci sosu pieczarkowego. Nie musisz się znać na kulinariach, aby przygotować tę prostą, a zarazem sycącą potrawę. Potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników i niewiele czasu. Makaron idealnie komponuje się z delikatnym sosem pomidorowo-pieczarkowym, który dodaje daniu wyjątkowego charakteru. Ta propozycja jest idealna dla amatorów zarówno kuchni włoskiej, jak i domowej. Sos pieczarkowy do makaronu to prawdziwa gratka dla miłośników tych grzybów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g makaronu
- 200 g pieczarek
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 średnie mięsiste pomidory
- 3 łyżki przecieru
- 2 krople tabasco
- sól, pieprz, oregano, cukier
- świeża bazylia
Makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym – jak zrobić?
- Pieczarki pokroić w plasterki. Pomidory naciąć i sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórę. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę,czosnek i pieczarki podsmażyć na oleju, dodać pomidory i przecier. Poddusić przez 10 minut na małym ogniu. Doprawić. Makaron ugotować i polać sosem.
Sos pieczarkowy do makaronu
Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym – dodatkowe informacje
Jeśli pomidory będą jednak wodnite, możemy zagęścić sos śmietanką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu
Następny przepis: MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM: