Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu

Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu

Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu to przepis idealny dla osób, które cenią sobie smaki kuchni włoskiej połączonej z nutą polskich tradycji. Kontrast miękkiego makaronu i aromatycznego sosu jest niezwykle smakowity. Bulion da głębię i intensywność smaku, tworząc równowagę pomiędzy delikatnymi pieczarkami a wyrazistym makaronem. To połączenie klasyczne, ale zawsze skuteczne, sprawi, że to danie stanie się ulubionym w Twoim domu. Do przyrządzenia tego przepisu wystarczą proste składniki, które zwykle mamy w naszej kuchni. Czy gotowi na wypróbowanie tego wyjątkowego przepisu?

Składniki:

  • 200 gramów pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 200 gramów śmietanki 30%
  • 50 gramów startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki makaronu penne
  • oliwa z oliwek

Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu – jak zrobić?

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podpiec na oliwie z oliwek. Pieczarki pokroić w plastry i dodać do smażonej cebuli. Podpiekać do momentu aż pieczarki będą złociste.
  2. Pyszny makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu Gotowe pieczarki zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę i chwilę gotować.
  3. Pyszny makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu Do pieczarek z bulionem dodać śmietanę i starty parmezan. Doprawić wg. uznania solą i pieprzem.
  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Słowa kluczowe: sos z bulionu

xxxx – dodatkowe informacje

Bulion można zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w szklance wody. Parmezan można zastąpić serem żółtym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MAKARON Z SOSEM PESTO
Następny przepis: Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode