Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu
Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu to przepis idealny dla osób, które cenią sobie smaki kuchni włoskiej połączonej z nutą polskich tradycji. Kontrast miękkiego makaronu i aromatycznego sosu jest niezwykle smakowity. Bulion da głębię i intensywność smaku, tworząc równowagę pomiędzy delikatnymi pieczarkami a wyrazistym makaronem. To połączenie klasyczne, ale zawsze skuteczne, sprawi, że to danie stanie się ulubionym w Twoim domu. Do przyrządzenia tego przepisu wystarczą proste składniki, które zwykle mamy w naszej kuchni. Czy gotowi na wypróbowanie tego wyjątkowego przepisu?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 gramów pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 200 gramów śmietanki 30%
- 50 gramów startego parmezanu
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 2 szklanki makaronu penne
- oliwa z oliwek
Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu – jak zrobić?
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, podpiec na oliwie z oliwek. Pieczarki pokroić w plastry i dodać do smażonej cebuli. Podpiekać do momentu aż pieczarki będą złociste.
- Gotowe pieczarki zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę i chwilę gotować.
- Do pieczarek z bulionem dodać śmietanę i starty parmezan. Doprawić wg. uznania solą i pieprzem.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
Słowa kluczowe: sos z bulionu
xxxx – dodatkowe informacje
Bulion można zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w szklance wody. Parmezan można zastąpić serem żółtym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MAKARON Z SOSEM PESTO
Następny przepis: Makaron z Sosem Pomidorowo-Pieczarkowym