Makaron z sosem bolognese
Ciesz się smakiem prawdziwej kuchni włoskiej bez wychodzenia z domu, przyrządzając samodzielnie makaron z sosem bolognese. Ten klasyczny, nasycony aromatami przepis, kojarzony na całym świecie z kulinarnym geniuszem Italii, będzie doskonałym wyborem na wyjątkową kolację. Niezwykle pożywny i satysfakcjonujący, makaron boloński zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, a jego przyrządzenie w domowym zaciszu pozwoli na dostosowanie intensywności smaku do własnych upodobań. Znajdź swoją idealną kombinację składników i ciesz się klasyką spaghetti z sosem bolońskim. Są to chwile, które zapadają w pamięć – zarówno przez wspaniały smak, jak i proces tworzenia.
admin
Składniki:
- duża cebula
- czosnek (wg uznania)
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego
- makaron
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- żółty ser
- przecier pomidorowy (średni lub mały słoiczek – wg uznania)
- sól
- pieprz
- olej
- woda
Makaron z sosem bolognese – jak zrobić?
- Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek. Wrzucamy mięso mielone, podsmażamy, rozdzielając je jednocześnie na małe kawałki. Podlewamy wodą i dusimy ok. 15-20 minut, co jakiś czas dolewając wodę (w przeciwnym wypadku cała woda wyparuje a nasz sos będzie bardzo suchy). Dodajemy przyprawy, nie skąpiąc ziół. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i drobno posiekaną świeżą bazylię. Podawać ze startym na tarce żółtym serem przyprószonym świeżą bazylią.
Makaron z sosem bolognese – dodatkowe informacje
My dodajemy zwykle sporo ziół, pieprzu i przecieru, ponieważ sos będzie łagodniejszy, kiedy będziemy go podawać z makaronem niż ten prosto z patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z soczewicą
Następny przepis: Makaron z sosem camembert z suszonymi pomidorami