Makaron z sosem bolognese

Makaron z sosem bolognese

Ciesz się smakiem prawdziwej kuchni włoskiej bez wychodzenia z domu, przyrządzając samodzielnie makaron z sosem bolognese. Ten klasyczny, nasycony aromatami przepis, kojarzony na całym świecie z kulinarnym geniuszem Italii, będzie doskonałym wyborem na wyjątkową kolację. Niezwykle pożywny i satysfakcjonujący, makaron boloński zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, a jego przyrządzenie w domowym zaciszu pozwoli na dostosowanie intensywności smaku do własnych upodobań. Znajdź swoją idealną kombinację składników i ciesz się klasyką spaghetti z sosem bolońskim. Są to chwile, które zapadają w pamięć – zarówno przez wspaniały smak, jak i proces tworzenia.

Składniki:

  • duża cebula
  • czosnek (wg uznania)
  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego
  • makaron
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
  • żółty ser
  • przecier pomidorowy (średni lub mały słoiczek – wg uznania)
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • woda

Makaron z sosem bolognese – jak zrobić?

  1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek. Wrzucamy mięso mielone, podsmażamy, rozdzielając je jednocześnie na małe kawałki. Podlewamy wodą i dusimy ok. 15-20 minut, co jakiś czas dolewając wodę (w przeciwnym wypadku cała woda wyparuje a nasz sos będzie bardzo suchy). Dodajemy przyprawy, nie skąpiąc ziół. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i drobno posiekaną świeżą bazylię. Podawać ze startym na tarce żółtym serem przyprószonym świeżą bazylią.

Makaron z sosem bolognese – dodatkowe informacje

My dodajemy zwykle sporo ziół, pieprzu i przecieru, ponieważ sos będzie łagodniejszy, kiedy będziemy go podawać z makaronem niż ten prosto z patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z soczewicą
Następny przepis: Makaron z sosem camembert z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode