Makaron z soczewicą

Makaron z soczewicą

Przepis na makaron z soczewicą to przepis prościutki, który idealnie wpasowuje się w koncepcję szybkiego, lekkiego, ale sycącego obiadu. Ten wegetariański danie to prawdziwe bogactwo smaków, które sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Soczewica stanowi źródło białka, a dodatkowo świetnie nasyca i jest niezwykle zdrowa. Połączenie jej z makaronem tworzy idealne uzupełnienie smaków i sprawia, że danie jest bardziej sycące. Przyrządzony z umiarem, z odpowiednią ilością przypraw, może stać się ulubionym daniem w naszym menu. Idealny dla vegetarian, wegan, ale również dla miłośników nowych, zdrowych smaków.

Składniki:

  • 20 dag grubego makaronu, na przykład penne
  • 20 dag soczewicy, na przykład zielonej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Makaron z soczewicą – jak zrobić?

  1. Soczewicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy.
  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Hartujemy i odcedzamy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli i jeszcze chwilę smażymy.
  4. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wsypujemy soczewicę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Wlewamy 1/2 szklanki wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, mieszamy i zagotowujemy. Do soczewicy dodajemy makaron i jeszcze raz mieszamy.

xxxx – dodatkowe informacje

● Smak potrawy możemy wzbogacić, dodając pokrojoną w paski czerwoną paprykę lub kiszonego ogórka.

● Danie przyrządzimy znacznie szybciej, jeśli do potrawy wykorzystamy soczewicę z puszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z serem mascarpone i kurczakiem
Następny przepis: Makaron z sosem bolognese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode