Makaron z soczewicą
Przepis na makaron z soczewicą to przepis prościutki, który idealnie wpasowuje się w koncepcję szybkiego, lekkiego, ale sycącego obiadu. Ten wegetariański danie to prawdziwe bogactwo smaków, które sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Soczewica stanowi źródło białka, a dodatkowo świetnie nasyca i jest niezwykle zdrowa. Połączenie jej z makaronem tworzy idealne uzupełnienie smaków i sprawia, że danie jest bardziej sycące. Przyrządzony z umiarem, z odpowiednią ilością przypraw, może stać się ulubionym daniem w naszym menu. Idealny dla vegetarian, wegan, ale również dla miłośników nowych, zdrowych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 dag grubego makaronu, na przykład penne
- 20 dag soczewicy, na przykład zielonej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- oregano
Makaron z soczewicą – jak zrobić?
- Soczewicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy.
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Hartujemy i odcedzamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli i jeszcze chwilę smażymy.
- Na patelnię z cebulą i czosnkiem wsypujemy soczewicę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Wlewamy 1/2 szklanki wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, mieszamy i zagotowujemy. Do soczewicy dodajemy makaron i jeszcze raz mieszamy.
xxxx – dodatkowe informacje
● Smak potrawy możemy wzbogacić, dodając pokrojoną w paski czerwoną paprykę lub kiszonego ogórka.
● Danie przyrządzimy znacznie szybciej, jeśli do potrawy wykorzystamy soczewicę z puszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z serem mascarpone i kurczakiem
Następny przepis: Makaron z sosem bolognese