Makaron z pomidorami i tofu wędzonym

Makaron z pomidorami i tofu wędzonym

Przepis na makaron z pomidorami i tofu wędzonym to doskonała propozycja dla wegan i wegetarian, ale także dla tych, którzy cenią sobie lekkie, ale sycące dania. Tofu wędzone zadziwi swoim intensywnym smakiem, a połączenie go z soczystymi pomidorami dodatkowo podkreśli ten niepowtarzalny smak. To danie nie tylko jest proste w przygotowaniu, ale przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, na pewno docenią nowe smaki i aromaty, które to danie przyniesie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu z tofu wędzonym. Czy ktoś ma ochotę na smacznego makaronu?

Składniki:

  • 18 dag wędzonego tofu
  • około 30 dag makaronu, na przykład kokardek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • bazylia suszona, według uznania
  • oregano suszone, według uznania
  • olej do smażenia

Makaron z pomidorami i tofu wędzonym – jak zrobić?

  1. 1.
    Tofu rozdrabniamy w miseczce widelcem, oprószamy ziołami i przyprawami i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. 2.
    Czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w garnku, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.
  3. 3.
    W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i wraz z tofu dodajemy do pomidorów. Mieszamy i przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
  4. 4.
    Danie podajemy gorące. Smacznego życzę.

Makaron z pomidorami i tofu wędzonym – dodatkowe informacje

Porcja dla 4 osób.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta
Następny przepis: Makaron z serem i cynamonem na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode