Makaron z pomidorami i tofu wędzonym
Przepis na makaron z pomidorami i tofu wędzonym to doskonała propozycja dla wegan i wegetarian, ale także dla tych, którzy cenią sobie lekkie, ale sycące dania. Tofu wędzone zadziwi swoim intensywnym smakiem, a połączenie go z soczystymi pomidorami dodatkowo podkreśli ten niepowtarzalny smak. To danie nie tylko jest proste w przygotowaniu, ale przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, na pewno docenią nowe smaki i aromaty, które to danie przyniesie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu z tofu wędzonym. Czy ktoś ma ochotę na smacznego makaronu?
admin
Składniki:
- 18 dag wędzonego tofu
- około 30 dag makaronu, na przykład kokardek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- papryka ostra mielona do smaku
- bazylia suszona, według uznania
- oregano suszone, według uznania
- olej do smażenia
Makaron z pomidorami i tofu wędzonym – jak zrobić?
-
1.
Tofu rozdrabniamy w miseczce widelcem, oprószamy ziołami i przyprawami i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. -
2.
Czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w garnku, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. -
3.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i wraz z tofu dodajemy do pomidorów. Mieszamy i przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. -
4.
Danie podajemy gorące. Smacznego życzę.
Makaron z pomidorami i tofu wędzonym – dodatkowe informacje
Porcja dla 4 osób.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta
Następny przepis: Makaron z serem i cynamonem na słodko