Makaron z pomidorami i mozzarellą
Makaron z pomidorami i mozzarellą to przepis, który z pewnością przypadnie do gustu fanom smaków znad Morza Śródziemnego. Wystarczająco prosty, aby przyrządzić go na co dzień, a jednocześnie elegancki, by podać go podczas specjalnej okazji. Ożywiony wybuchem świeżej mozzarelli i słodkich, dojrzałych pomidorów, ten makaron staje się bezcennym dodatkiem do każdej letniej uczty. Używajcie ulubionych typów makaronu – spaghetti, penne, czy fusilli, wszystko zależy od was. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania z wykwintnością smaku, co czyni go idealnym wyborem na szybki obiad lub kolację. Spróbuj makaronu z pomidorami i mozzarellą już dziś!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3-4 duże pomidory (najlepiej jednak użyć pomidorów koktajlowych)
- bazylia
- opakowanie mozzarelli
- makaron penne
- oliwa
- sól
- pieprz
Makaron z pomidorami i mozzarellą – jak zrobić?
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę. Do ugotowanego makaronu dodajemy mozzarellę, energicznie mieszając do momentu, aż się roztopi i otuli makaron cieniutkimi nitkami. Następnie dodajemy pomidory i posiekaną, świeżą bazylię. Gotowe! 🙂
Makaron z pomidorami i mozzarellą – dodatkowe informacje
Do dania możemy też dodać kawałki kurczaka, aby danie było jeszcze bardziej sycące 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z pesto z suszonych pomidorów i kurczakiem
Następny przepis: Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta