Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta
Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta to noszony na prawdziwych kulinarnych skrzydłach przepis na obiad. Połączenie delikatnych klusek z wyraźnym smakiem pieczonych owoców oraz aromatycznego sera nie tylko dostarczy niezapomnianych smakowych doznań, ale także sprawi, że ten przepis stanie się jednym z ulubionych dla całej rodziny. Jest to danie proste w przygotowaniu, które zachwyci każdego, kto pragnie połączenia tradycyjnej, domowej kuchni z nutą nowoczesnej elegancji. Idealne na spotkanie rodzinne lub romantyczną kolację. Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta – warto spróbować!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 dag pomidorów koktajlowych
- 15 dag sera feta
- 25 dag makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- oregano suszone według uznania
- pieprz ziołowy według uznania
- papryka słodka według uznania
Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta – jak zrobić?
- Pomidorki myjemy i osuszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, na środek kładziemy ser feta. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 190 stopni. W trakcie pieczenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Miękkie pomidory rozgniatamy z fetą widelcem. Dodajemy przyprawy do smaku.
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący dodajemy do gorących pomidorów. Dokładnie mieszamy i podajemy.
- Smacznego życzę. Przed podaniem można udekorować świeżymi listkami bazylii.
Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta – dodatkowe informacje
Porcja dla 3 osób.
Pomidorki można poprzekrawać na pół.
Gdyby długo były twarde można podlać odrobiną gorącej wody.
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.
Danie można przygotować wcześniej, a później odgrzać w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z pomidorami i mozzarellą
Następny przepis: Makaron z pomidorami i tofu wędzonym