Makaron z pesto, szpinakiem i pomidorami
Chcesz zasypać swoje kubki smakowe świeżymi, lekkimi smakami? Czyż nie jest to idealna koncepcja dla letniego obiadu? przygotuj na nasz przepis na Makaron z pesto, szpinakiem i pomidorami. To perfekcyjny balans między aromatycznym pesto szpinakowym, soczystymi pomidorami i al dente przygotowanym makaronem. Ten przepis jest bogaty w smaku i pełen esencjonalnych składników odżywczych. Do tego jest szczególnie łatwy do przygotowania, dzięki czemu jest idealnym rozwiązaniem na szybki posiłek w ciągu tygodnia. Jeśli jesteś fanem makaronu z pesto, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 350 g spaghetti
- 3-4 łyżeczki zielonego pesto z bazylii
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Makaron z pesto, szpinakiem i pomidorami – jak zrobić?
- Szpinak wrzucamy do rondelka i grzejemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż się rozmrozi, a nadmiar wody wyparuje.
- W tym czasie gotujemy również makaron.
- Kiedy makaron i szpinak nie potrzebują już specjalnie naszej uwagi (szpinak mieszamy nadal od czasu do czasu), wyjmujemy kolejny rondelek albo małą patelnię.
- Kroimy czosnek drobniutko i podsmażamy na oliwie.
- Suszone pomidory również drobniutko kroimy i dodajemy do czosnku.
- Podsmażamy 2 minuty i wyłączamy ogień.
- Ugotowany makaron odlewamy i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował.
- Dodajemy pesto i pomidory z czosnkiem, dokładnie mieszamy.
- Na sam koniec dodajemy szpinak i mieszamy.
Makaron z pesto, szpinakiem i pomidorami – dodatkowe informacje
Żeby makaron się nie sklejał, możemy dodać łyżkę oliwy do wody. Jeżeli jemy od razu, nie musimy przepłukiwać makaronu zimną wodą – będzie smaczniejszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim
Następny przepis: Makaron z pesto oliwkowym