Makaron z kurczakiem i bazyliowym pesto

Makaron z kurczakiem i bazyliowym pesto

Makaron z kurczakiem i bazyliowym pesto to różnorodne danie, które charakteryzuje się bogactwem smaków, kolorów i tekstur. Doskonale łączy w sobie prostotę przygotowania i wykwintność, co czyni je idealnym rozwiązaniem na kolację dla dwóch osób lub uroczysty posiłek na większe spotkania. Bazylia dodaje pesto wyrazistego smaku, który komplementuje delikatność kurczaka. Przepis ten jest łatwy do wykonania, nawet jeżeli używasz gotowego pesto z słoika. Można go z powodzeniem modyfikować, dodając różne dodatki według upodobań. To uniwersalne danie, które zadowoli zarówno miłośników kuchni włoskiej, jak i tych, którzy poszukują niebanalnych smaków.

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu świderki
  • duży filet z kurczaka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól morska prowansalska
  • 1/2 szklanki pesto bazyliowego
  • pieprz
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka oliwy

Makaron z kurczakiem i bazyliowym pesto – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Oprószyć solą prowansalska i pieprzem. Usmażyć na rumiano na łyżce oliwy. Umyte pomidorki pokroić na połówki. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pesto i usmażonym kurczakiem. Wyłożyć na talerze, udekorować pomidorkami i listkami bazylii. Posypać startym serem.

Makaron z kurczakiem i bazyliowym pesto – dodatkowe informacje

Pesto szybko przygotujesz miksując orzeszki, bazylię, oliwę z czosnkiem, sokiem z cytryny. Przepis tu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pesto-bazyliowe-8


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z kabanosem i sosem pomidorowym
Następny przepis: Makaron z kurczakiem i brokułami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode