Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

Makaron z jagodami to niezwykle łatwy i szybki do przygotowania przepis, idealny na letnie popołudnie. Delikatne, aksamitne kluski doskonale łączą się ze słodkim smakiem soczystych jagód. To doskonałe danie dla wszystkich miłośników niebanalnych połączeń na talerzu. Chociaż przepis na makaron z jagodami może wydawać się nieco nietypowy, to zapewniam, że niezwykłe połączenie tych składników będzie prawdziwym zaskoczeniem dla twojego podniebienia. To danie z pewnością przeniesie Cię myślami do urokliwych, sielskich klimatów wiejskich. Doskonałe jako deser, ale może również pełnić funkcję zasłużonego, lekkiego lunchu czy kolacji.

Składniki:

  • 20 dag makaronu świderki
  • szklanka jagód
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny

Makaron z jagodami – jak zrobić?

  1. 1.

    Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejał. Do garnka wsypujemy jagody, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, aż jagody puszczą sok. Gotujemy około 5 minut i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze chwilę często mieszając aż masa zgęstnieje. Na makaron wylewamy masę jagodową. Dekorujemy jogurtem naturalnym

Makaron z jagodami – dodatkowe informacje

Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy więcej mąki ziemniaczanej, makaron można podawać z innymi ulubionymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z domowym pesto, suszonymi pomidorami i oliwkami
Następny przepis: Makaron z kabanosem i sosem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode