MAKARON z CIECIORKĄ (PASTA e CECI)

MAKARON z CIECIORKĄ (PASTA e CECI)

Poznaj klasyczny włoski przepis – pasta e ceci, czyli makaron z ciecierzą. To niesamowicie pyszne, satysfakcjonujące danie, które jest zarówno proste, jak i pełne smaku. Odżywcza ciecierzyca, z dodatkiem aromatycznych ziół i warzyw, tworzy bogaty sos, który doskonale komponuje się z ulubionym rodzajem makaronu. Pasta e ceci jest niewątpliwie komfortowym, wegańskim posiłkiem, który doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na lekki lunch. Kuszący aromat oraz głęboki, złożony smak tego dania z pewnością przekonają do siebie każdego miłośnika włoskiej kuchni.

Składniki:

  • makaron (dowolny kształt, najlepiej mniejsze formaty, idealny będzie makaron łazankowy tzw. włoskie maltagliati)
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • czosnek
  • papryczka peperoncino
  • 3 fileciki anchois
  • rozmaryn (najlepiej świeży)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • natka z pietruszki

Makaron z cieciorką (pasta e ceci) – jak zrobić?

  1. W garnku podsmaż na oliwie ząbek czosnku, papryczkę peperoncino, fileciki anchois i gałązkę rozmarynu. Po około 2 minutach dodaj cieciorkę i zalej wodą (tak, żeby przykryć cieciorkę). Dodaj koncentrat pomidorowy i sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
  2. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.
  3. Po około 15 minutach odcedź około 1/3 cieciorki. Wyłów czosnek i gałązkę rozmarynu. Pozostałą w garnku ciecierzki zmiksuj blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dolej wody, w której gotował się makaron.
  4. Do kremu dodaj wcześniej odłożoną cieciorkę i makaron ugotowany al dente. Gotuj wszystko razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą. Podawaj posypane natką pietruszki.
    Buon appetito!!!

MAKARON z CIECIORKĄ (PASTA e CECI) – dodatkowe informacje

Pasta e Ceci bedzie jeszcze smaczniejsza gdy makaron ugotujesz bezpośrednio w cieciorkowym kremie. Trzeba wtedy przygotować rzadszą zupę krem i gotować w niej makaron podlewając w razie potzreby wrzątkiem. Często mieszając!!!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PASTA e FAGIOLI czyli WŁOSKA ZUPA FASOLOWA
Następny przepis: Pasta fresca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode