MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE JOGURTOWO-ZIOŁOWYM
Makaron z brokułem i kurczakiem w sosie jogurtowo-ziołowym to przepis, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie aromatycznego kurczaka, soczystego brokuła i delikatnego sosu jogurtowo-ziołowego tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowego jedzenia. Głównym składnikiem tego dania są brokuły w sosie jogurtowym, które stanowią nie tylko lekkość, ale także świeżość i mnóstwo witamin. Makaron z brokułem i kurczakiem to prosty sposób na smaczny i zdrowy obiad czy kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 sztuka brokuła
- 400g filetu z kurczaka
- 200g jogurtu greckiego
- 1 szklanka wody
- 70g makaronu pełnoziarnistego (dla 1 osoby)
- 10ml oliwy z oliwek
- 15g mąki pszennej
- Zioła prowansalskie
- Oregano
- Bazylia
- Pieprz
- Sól
Makaron z brokułem i kurczakiem w sosie jogurtowo-ziołowym – jak zrobić?
- Brokuła podzielić na drobne różyczki, opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie około 15 minut (do miękkości). Kurczaka opłukać, pokroić w kostkę, posypać oregano i ziołami prowansalskimi, podsmażyć na patelni.
- Do kurczaka dodać jogurt grecki, wodę i przyprawy, gotować na małym ogniu, następnie zagęścić mąką z wodą.
-
Brokuł odcedzić i dodać do sosu.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie wymieszać z sosem.
MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE JOGURTOWO-ZIOŁOWYM – dodatkowe informacje
Brokuł najlepiej lekko rozgotować, w ten sposób lepiej smakuje sos.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem
Następny przepis: Makaron z brokułowym pesto oraz gotowanym kurczakiem