Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem

Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem

Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem to prawdziwa uczta dla miłośników włoskiej kuchni. Te trzy główne składniki łączą w sobie niepowtarzalne smaki, którą zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Słodkawe borowiki idealnie komponują się z solonym smakiem szynki parmeńskiej, a młody szpinak dodaje danie świeżości. To danie, które nie tylko smakuje wspaniale, ale także pięknie wygląda na talerzu. Oto przepis, który z pewnością zaskoczy niejednego gościa swoją oryginalnością i głębią smaku.

Składniki:

  • 2 garście suszonych prawdziwków
  • 300 ml śmietany 30%
  • szynka parmeńska 250 gr
  • 1 duża cebula
  • odrobina oleju
  • 150 gr młodego szpinaku
  • papryka ostra
  • 1 kostka grzybowa
  • 200 gr dowolnego makaronu (ja użyłam penne)
  • sól

Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Grzybki połamałam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rondelka i dodałam kostkę grzybową. Zalałam wodą tak, aby lekko zakrywała grzyby i gotowałam aż grzyby zmiękły. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na odrobinie oleju zeszkliłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodałam pokrojoną drobno szynkę a następnie umyty i osuszony szpinak. Mieszałam aż szpinak się skurczy i dodałam śmietanę, doprawiłam papryką ostrą i mieszałam przez jakiś czas aż sos zgęstniał. Połączyć z makaronem.

Makaron z borowikami – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś nie lubi chemii w kuchni (ja osobiście jej unikam), może zrezygnować z kostki. Dodaje ona jednak animuszu grzybom.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z boczkiem i serkami topionymi
Następny przepis: MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE JOGURTOWO-ZIOŁOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode