Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem
Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem to prawdziwa uczta dla miłośników włoskiej kuchni. Te trzy główne składniki łączą w sobie niepowtarzalne smaki, którą zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Słodkawe borowiki idealnie komponują się z solonym smakiem szynki parmeńskiej, a młody szpinak dodaje danie świeżości. To danie, które nie tylko smakuje wspaniale, ale także pięknie wygląda na talerzu. Oto przepis, który z pewnością zaskoczy niejednego gościa swoją oryginalnością i głębią smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 garście suszonych prawdziwków
- 300 ml śmietany 30%
- szynka parmeńska 250 gr
- 1 duża cebula
- odrobina oleju
- 150 gr młodego szpinaku
- papryka ostra
- 1 kostka grzybowa
- 200 gr dowolnego makaronu (ja użyłam penne)
- sól
Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Grzybki połamałam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rondelka i dodałam kostkę grzybową. Zalałam wodą tak, aby lekko zakrywała grzyby i gotowałam aż grzyby zmiękły. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na odrobinie oleju zeszkliłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodałam pokrojoną drobno szynkę a następnie umyty i osuszony szpinak. Mieszałam aż szpinak się skurczy i dodałam śmietanę, doprawiłam papryką ostrą i mieszałam przez jakiś czas aż sos zgęstniał. Połączyć z makaronem.
Makaron z borowikami – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś nie lubi chemii w kuchni (ja osobiście jej unikam), może zrezygnować z kostki. Dodaje ona jednak animuszu grzybom.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z boczkiem i serkami topionymi
Następny przepis: MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE JOGURTOWO-ZIOŁOWYM