Makaron w sosie z wędzonym pstrągiem
Inspirujący i apetyczny, przepis na makaron w sosie z wędzonym pstrągiem zgromadzi w jednym daniu smaki morza i pasję włoskiej kulinarii. Jest to fascynująca kompozycja, która łączy wyjątkowy, intensywny smak wędzonego pstrąga z delikatnością sosu na bazie śmietany. Wykorzystanie aromatycznych ziół i przypraw dodatkowo podkreśla charakterystyczną nutę ryby, tworząc wykwintne połączenie o niepowtarzalnym smaku. Delikatny makaron stanowi doskonałe tło dla intensywnych smaków dodatków, harmonijnie je uzupełniając. To danie to prawdziwa uczta dla miłośników ryb!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 wędzona tuszka pstrąga o wadze około 300 gramów
- 1 kubek śmietany o zawartości tłuszczu 30% – 330ml
- 1 łyżka serka topionego o smaku paprykowym
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- ½ opakowania makaronu rurki
Makaron w sosie z wędzonym pstrągiem – jak zrobić?
- Makaron rurki ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju al. dente.
- Rybę obrać dokładnie z ości, pokroić na małe kawałki.
- Na patelni roztopić masło, dodać olej i zeszklić obraną z łupin i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wlać śmietanę, dodać ser topiony oraz posiekany koperek. Przyprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem. Następnie dodać kawałki wędzonej ryby, wymieszać i gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia sosu.
- Makaron podawać polanym gotowym sosem.
Słowa kluczowe: pstrąg wędzony, jak podawać.
xxxx – dodatkowe informacje
Makaron w sosie z wędzonym pstrągiem
Składniki podane na 2 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron w sosie szpinakowym z serkiem topionym
Następny przepis: Makaron w sosie z serka mascarpone z kurczakiem