Makaron w sosie z wędzonym pstrągiem

Makaron w sosie z wędzonym pstrągiem

Inspirujący i apetyczny, przepis na makaron w sosie z wędzonym pstrągiem zgromadzi w jednym daniu smaki morza i pasję włoskiej kulinarii. Jest to fascynująca kompozycja, która łączy wyjątkowy, intensywny smak wędzonego pstrąga z delikatnością sosu na bazie śmietany. Wykorzystanie aromatycznych ziół i przypraw dodatkowo podkreśla charakterystyczną nutę ryby, tworząc wykwintne połączenie o niepowtarzalnym smaku. Delikatny makaron stanowi doskonałe tło dla intensywnych smaków dodatków, harmonijnie je uzupełniając. To danie to prawdziwa uczta dla miłośników ryb!

Składniki:

  • 1 wędzona tuszka pstrąga o wadze około 300 gramów
  • 1 kubek śmietany o zawartości tłuszczu 30% – 330ml
  • 1 łyżka serka topionego o smaku paprykowym
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ opakowania makaronu rurki

Makaron w sosie z wędzonym pstrągiem – jak zrobić?

  1. Makaron rurki ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju al. dente.
  2. Rybę obrać dokładnie z ości, pokroić na małe kawałki.
  3. Na patelni roztopić masło, dodać olej i zeszklić obraną z łupin i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wlać śmietanę, dodać ser topiony oraz posiekany koperek. Przyprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem. Następnie dodać kawałki wędzonej ryby, wymieszać i gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia sosu.
  4. Makaron podawać polanym gotowym sosem.

Słowa kluczowe: pstrąg wędzony, jak podawać.

xxxx – dodatkowe informacje

Makaron w sosie z wędzonym pstrągiem

Składniki podane na 2 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron w sosie szpinakowym z serkiem topionym
Następny przepis: Makaron w sosie z serka mascarpone z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode