Makaron w sosie z kurek i maślaków
Składniki:
- 500 g grzybów kurek i maślaków
- makaron spaghetti
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oleju
- 80 ml śmietany 30%
- drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Makaron w sosie z kurek – jak zrobić?
- Oczyszczone kurki i maślaki kroimy na małe kawałki, mniejsze grzyby pozostawiamy w całości
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy olej, wrzucamy posoloną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (może się lekko zarumienić)
- Następnie dodajemy pokrojone wcześniej grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę lub koperek i gotujemy przez ok. 3 minuty tak by sos zgęstniał
- Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron spaghetti i dokładnie mieszamy, podgrzewamy i podajemy (na koniec można dodać starty ser żółty gouda). Smacznego 🙂
Sos grzybowy z kurek może być świetnym dodatkiem do przygotowywanego makaronu. Przygotowanie go jest proste:
1. Oczyszczone kurki i maślaki kroimy na małe kawałki, mniejsze grzyby pozostawiamy w całości.
2. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy.
3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy olej, wrzucamy posoloną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (może się lekko zarumienić).
4. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę lub koperek i gotujemy przez ok. 3 minuty tak, by sos zgęstniał.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron spaghetti i dokładnie mieszamy, podgrzewamy i podajemy (na koniec można dodać starty ser żółty gouda). Smacznego 🙂
Makaron w sosie z kurek i maślaków – dodatkowe informacje
Sos grzybowy z kurek i maślaków można podawać do ziemniaków, makaronu, mięs czy ryb.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną
Następny przepis: Makaron w sosie szpinakowym z serkiem topionym