Makaron w sosie z kurek i maślaków

Makaron w sosie z kurek i maślaków

Włoskie dania wyszły daleko poza granice ich urodzenia i zdobyły serca miłośników jedzenia na całym świecie. Przepis, którym dzielimy się dzisiaj – Makaron w sosie z kurek i maślaków, jest idealnym przykładem tej międzynarodowej popularności. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają intensywny smak i aromat świeżych grzybów, w tym przypadku – kurek i maślaków. W połączeniu z ugotowanym na al dente makaronem i pikantnym sosem tworzą danie, które jest nie tylko smaczne, ale również proste i szybkie do przygotowania. To prawdziwa gratka dla fanów włoskiej kuchni i grzybowych smakołyków. Bez wątpienia sos grzybowy z kurek to esencja tego przepisu.

Składniki:

  • 500 g grzybów kurek i maślaków
  • makaron spaghetti
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oleju
  • 80 ml śmietany 30%
  • drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Makaron w sosie z kurek – jak zrobić?

  1. Oczyszczone kurki i maślaki kroimy na małe kawałki, mniejsze grzyby pozostawiamy w całości
  2. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy olej, wrzucamy posoloną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (może się lekko zarumienić)
  4. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę lub koperek i gotujemy przez ok. 3 minuty tak by sos zgęstniał
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron spaghetti i dokładnie mieszamy, podgrzewamy i podajemy (na koniec można dodać starty ser żółty gouda). Smacznego 🙂

Sos grzybowy z kurek może być świetnym dodatkiem do przygotowywanego makaronu. Przygotowanie go jest proste:

1. Oczyszczone kurki i maślaki kroimy na małe kawałki, mniejsze grzyby pozostawiamy w całości.
2. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy.
3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy olej, wrzucamy posoloną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (może się lekko zarumienić).
4. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę lub koperek i gotujemy przez ok. 3 minuty tak, by sos zgęstniał.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron spaghetti i dokładnie mieszamy, podgrzewamy i podajemy (na koniec można dodać starty ser żółty gouda). Smacznego 🙂

Makaron w sosie z kurek i maślaków – dodatkowe informacje

Sos grzybowy z kurek i maślaków można podawać do ziemniaków, makaronu, mięs czy ryb.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną
Następny przepis: Makaron w sosie szpinakowym z serkiem topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode