Makaron w sosie szpinakowym z serkiem topionym
Czy jest coś pyszniejszego niż dobrze przyrządzony makaron? W naszym dzisiejszym przepisie, makaron łączy się z delikatnym sosem szpinakowym i uwielbianym przez wielu serkiem topionym. To połączenie nie tylko zachwyci koneserów kuchni włoskiej, ale także przekona tych, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. Wprawdzie może wydawać się skomplikowany, jednak przepis na makaron w sosie szpinakowym z serkiem topionym jest łatwy do wykonania i nie wymaga wielu składników. Poza tym, jest to doskonałe danie na szybki obiad lub kolację, które z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 g makaronu – gniazdka
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100 g serka śmietankowego topionego
- 1/2 szklanki śmietany – ukwaszona 15%
- 2 ząbki czosnku – obrane
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka kaparów z zalewy – ze słoika
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
- Dodatkowo:
- osolony wrzątek z dodatkiem oleju
- kilka mini pomidorków
Makaron w sosie szpinakowym z serkiem topionym – jak zrobić?
- Na maśle podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję rozmrożony szpinak, podsmażam, dodaję serek topiony i śmietanę, mieszam, podsmażam do połączenia się składników i zagotowania. Całość doprawiam solą i pieprzem – u mnie dość sporo.
- Makaron gotuję al dente, dokładnie odcedzam, dodaję do sosu, mieszam.
- Makaron nakładam na talerze, posypuję orzechami, kaparami, dodaję przekrojone pomidorki, listek zieleniny mile widziany 🙂
Makaron w sosie szpinakowym z serkiem topionym – dodatkowe informacje
Orzechów i kaparów nie pomijam w daniu, fakt bardzo je lubię ale to one nadają smaczku potrawie 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron w sosie z kurek i maślaków
Następny przepis: Makaron w sosie z wędzonym pstrągiem