makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną

makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną

Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną. To pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Smakosze makaronu z pewnością będą zadowoleni, a sos z pieczarkami do makaronu to coś, co powinno znaleźć się na liście ulubionych sosów każdego miłośnika kuchni włoskiej. Połączenie aksamitnej, delikatnej śmietany z aromatycznymi pieczarkami i soczystą wędliną sprawi, że to danie będzie smakować wyjątkowo. Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to przepis bardzo prosty i szybki do wykonania.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 300 ml śmietanki do zup i sosów
  • łyżka mąki
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • dwie małe kiełbaski
  • kilka łyżek startego sera
  • sól, pieprz, ulubione suszone zioła

Makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na patelni wraz z kiełbasą pokrojoną w kosteczkę oraz plasterkami pieczarek. Gdy wszystko będzie miękkie, wlać śmietanę, dodać starty ser, zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Doprawić do smaku, podawać z ugotowanym makaronem.

makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną – dodatkowe informacje

Zamiast kiełbasy możemy użyć boczku lub szynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron W Sosie Serowo - Brokułowym
Następny przepis: Makaron w sosie z kurek i maślaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode