makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną
Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną. To pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Smakosze makaronu z pewnością będą zadowoleni, a sos z pieczarkami do makaronu to coś, co powinno znaleźć się na liście ulubionych sosów każdego miłośnika kuchni włoskiej. Połączenie aksamitnej, delikatnej śmietany z aromatycznymi pieczarkami i soczystą wędliną sprawi, że to danie będzie smakować wyjątkowo. Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to przepis bardzo prosty i szybki do wykonania.
admin
Składniki:
- 250 g makaronu
- 300 ml śmietanki do zup i sosów
- łyżka mąki
- 200 g pieczarek
- cebula
- dwie małe kiełbaski
- kilka łyżek startego sera
- sól, pieprz, ulubione suszone zioła
Makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na patelni wraz z kiełbasą pokrojoną w kosteczkę oraz plasterkami pieczarek. Gdy wszystko będzie miękkie, wlać śmietanę, dodać starty ser, zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Doprawić do smaku, podawać z ugotowanym makaronem.
makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną – dodatkowe informacje
Zamiast kiełbasy możemy użyć boczku lub szynki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron W Sosie Serowo - Brokułowym
Następny przepis: Makaron w sosie z kurek i maślaków