Makaron udon na ostro

Makaron udon na ostro

Ogromnie popularny w Azji, makaron udon to tradycyjny japoński typ makaronu, który zasługuje na większe uznanie na całym świecie. Delikatny i uniwersalny, doskonale komponuje się zarówno z klasycznymi składnikami azjatyckiej kuchni, jak i nowatorskimi dodatkami. Dzisiejszy przepis na makaron udon na ostro to połączenie tradycji z odrobiną pikantnej nuty. Udon dodaje potrawie sycącego charakteru, zaś ostre dodatki pozwalają ożywić i podkreślić smak. To danie, które z pewnością dostarczy Ci zarówno komfortu, jak i zadowolenia z wyjątkowym smaku. Czas zanurzyć się w kulinarną podróż do Japonii bez opuszczania kuchni!

Składniki:

  • 150 g makaronu udon
  • 1 filet z kurczaka
  • garść grzybów mun
  • kawałek pora, zielona część
  • 1 marchewka
  • po połowie zielonej i czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka orientalnej mieszanki przypraw, u mnie corma curry

Makaron udon na ostro – jak zrobić?

  1. Grzyby mun zalać wrzątkiem.
  2. Fileta z kurczaka pokroić w paski i posypać przyprawą.
  3. Na patelni rozgrzać olej ryżowy i wrzucić mięso.
  4. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, papryczkę chili posiekać, paprykę i grzyby mun pokroić w paseczki, pora w krążki i dodać do mięsa, podsmażyć 5 minut.
  5. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Do mięsa z warzywami dodać makaron, sos chili i sos sojowy.
  7. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty.

Smacznego 🙂

Makaron udon na ostro – dodatkowe informacje

Składniki na 2 porcje. Kaloryczność 1 porcji 467 kcal. Węglowodany 68,6 g. Tłuszcze 2,5 g. Białko 40,6 g.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron w białym sosie
Następny przepis: Makaron W Sosie Serowo - Brokułowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode