Makaron udon na ostro
Ogromnie popularny w Azji, makaron udon to tradycyjny japoński typ makaronu, który zasługuje na większe uznanie na całym świecie. Delikatny i uniwersalny, doskonale komponuje się zarówno z klasycznymi składnikami azjatyckiej kuchni, jak i nowatorskimi dodatkami. Dzisiejszy przepis na makaron udon na ostro to połączenie tradycji z odrobiną pikantnej nuty. Udon dodaje potrawie sycącego charakteru, zaś ostre dodatki pozwalają ożywić i podkreślić smak. To danie, które z pewnością dostarczy Ci zarówno komfortu, jak i zadowolenia z wyjątkowym smaku. Czas zanurzyć się w kulinarną podróż do Japonii bez opuszczania kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 150 g makaronu udon
- 1 filet z kurczaka
- garść grzybów mun
- kawałek pora, zielona część
- 1 marchewka
- po połowie zielonej i czerwonej papryki
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka sosu chili
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżka orientalnej mieszanki przypraw, u mnie corma curry
Makaron udon na ostro – jak zrobić?
- Grzyby mun zalać wrzątkiem.
- Fileta z kurczaka pokroić w paski i posypać przyprawą.
- Na patelni rozgrzać olej ryżowy i wrzucić mięso.
- Marchewkę obrać i pokroić w słupki, papryczkę chili posiekać, paprykę i grzyby mun pokroić w paseczki, pora w krążki i dodać do mięsa, podsmażyć 5 minut.
- Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do mięsa z warzywami dodać makaron, sos chili i sos sojowy.
- Wymieszać i smażyć 2-3 minuty.
Smacznego 🙂
Makaron udon na ostro – dodatkowe informacje
Składniki na 2 porcje. Kaloryczność 1 porcji 467 kcal. Węglowodany 68,6 g. Tłuszcze 2,5 g. Białko 40,6 g.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron w białym sosie
Następny przepis: Makaron W Sosie Serowo - Brokułowym