Makaron tagliatelle z marchewki
Składniki:
- 5 dużych marchewek
- 2 łyżki oliwy + łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli selerowej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej grys
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
1. Makaron tagliatelle z marchewki – jak zrobić?
-
1.
Marchewkę obieramy, myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy paski makaronu tagliatelle. Tak przygotowane wrzucamy do miski, dokładamy przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy, aby makaron był pokryty przyprawami. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, a kiedy się rozpuści dokładamy nasz marchewkowy makaron. Podsmażamy około 3 minut i dolewamy 1/4 szklankę wody. Całość smażymy, aż woda odparuje, a marchewka będzie lekko twardawa, al dente. Gotowe danie przekładamy na talerz obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz posiekanymi, uprażonymi orzeszkami.
Porady – dodatkowe informacje
Moja rada:
Makaron tagliatelle z marchewki to doskonała okrasa dla wielu dań. Wykorzystanie tagliatelle z marchewki doda potrawie oryginalności i smaku. Jeżeli chcemy uzyskać jeszcze słodszy smak, zalecam wybór marchewek z ekologicznej uprawy. W przypadku braku takiej możliwości, warto posypać marchewki dużą szczyptą cukru podczas smażenia.
Orzechy, które są często używane jako dodatek do makaronów, powinny być prażone. Starajmy się unikać ich przypalania i możemy je prażyć na suchej patelni. Alternatywnie, możemy włożyć orzechy do nagrzanego piekarnika i prażyć je przez około 15 minut, aż uzyskają złocisty kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron tagliatelle w kremowym sosie
Następny przepis: Makaron tagliatelle z szynką.