Makaron tagliatelle w kremowym sosie
Tagliatelle w kremowym sosie to klasyczne danie, które pochodzi z serca Włoch. To komfortowe, pyszne i łatwe do przygotowania posiłek, który po prostu uwielbia każdy. Idealne do podania na kolację, można zaserwować go solo, lub z dodatkiem ulubionych składników – takich jak pieczarki, szpinak, boczek lub kurczak. Kluczowym elementem tego dania jest aksamitny, kremowy sos do makaronu, który doskonale komponuje się z elokwentnym smakiem tagliatelle. Ta prosta potrawa, pełna jest bogatych, kremowych smaków i jest prawdziwym hołdem dla sztuki włoskiego gotowania. Niezależnie od okazji, tagliatelle w kremowym sosie zawsze jest doskonałym wyborem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron tagliatelle
- Brokuły
- Mała śmietana 30% (może być gęsta)
- Łyżka naturalnego masła
- Sól, pieprz, tymianek
- 1/2 ząbka czosnku
- Starty parmezan
- Łyżeczka mąki
- Woda
Makaron tagliatelle w kremowym sosie – jak zrobić?
- Na rozgrzanej patelni (wok) roztapiamy łyżkę masła. Na delikatnym ogniu wlewamy pół kubka śmietany, następnie chwilę gotujemy. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę mąki wraz z małą ilością wody – całość wymieszać, żeby nie powstały grudki następnie mieszamy z pozostałą śmietaną. Na koniec wlewamy masę do sosu na patelni.
- Przyprawiamy czosnkiem przez praskę, solą, pieprzem i delikatnie tymiankiem.
- Całość podgrzewamy, aby sos zgęstniał cały czas mieszając.
- Brokuły kroimy w różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.
- Ugotowany makaron dodajemy dodajemy na patelni do sosu cały czas mieszając około 2-3 minuty.
- Na talerz dajemy makaron wymieszany z sosem, następnie brokuły i sypiemy solidną porcją parmezanu.
xxxx – dodatkowe informacje
Przyprawy do dania „Makaron tagliatelle w kremowym sosie” powinny być dodawane z umiarem, żeby zachować kremowo-śmietankowy smak dania. Do tego przepisu polecam użyć makaronu z Lidla Mama Mia. Jeśli użyjemy gęstej śmietany, nie będzie potrzeby dodawania mąki do zagęszczania sosu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Makaron tagliatelle z marchewki