Makaron smażony z jajkiem i szynką
Tym razem zapraszamy do przygotowania nietypowego daniu, które pochodzi z Azji, ale wykorzystuje typowe składniki kuchni europejskiej. Makaron smażony z jajkiem i szynką jest potrawą, która doskonale oddaje filozofię „wszystko w jednym”. To danie pełne jest tekstur i smaków, które uzupełniają się nawzajem tworząc spójne i pożywne danie na obiad czy kolację. Delikatny makaron, kruche jajko i aromatyczna szynka to połączenie, które zadowoli podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Sprawdź, jak zaskakująco proste może być przygotowanie smacznego, domowego obiadu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kilka garści gotowanego makaronu
- 4 jajka
- 6 plasterków ogonówki
- Pęczek drobnego szczypiorku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
Makaron smażony z jajkiem i szynką – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić makaron, podsmażać kilka minut, posolić, popieprzyć, doprawić ziołami, wrzucić pokrojoną drobno ogonówkę i smażyć dalej aż się zrumieni.
- Następnie wbić jajka, dodać posiekany szczypiorek i smażyć do ich ścięcia.
Makaron smażony z jajkiem i szynką – dodatkowe informacje
Podaję na ciepło z dodatkiem pikantnego ketchupu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron ryżowy z pieczonym łososiem
Następny przepis: Makaron smażony z kurczakiem i warzywami