Makaron smażony z jajkiem i szynką

Makaron smażony z jajkiem i szynką

Tym razem zapraszamy do przygotowania nietypowego daniu, które pochodzi z Azji, ale wykorzystuje typowe składniki kuchni europejskiej. Makaron smażony z jajkiem i szynką jest potrawą, która doskonale oddaje filozofię „wszystko w jednym”. To danie pełne jest tekstur i smaków, które uzupełniają się nawzajem tworząc spójne i pożywne danie na obiad czy kolację. Delikatny makaron, kruche jajko i aromatyczna szynka to połączenie, które zadowoli podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Sprawdź, jak zaskakująco proste może być przygotowanie smacznego, domowego obiadu.

Składniki:

  • Kilka garści gotowanego makaronu
  • 4 jajka
  • 6 plasterków ogonówki
  • Pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie

Makaron smażony z jajkiem i szynką – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić makaron, podsmażać kilka minut, posolić, popieprzyć, doprawić ziołami, wrzucić pokrojoną drobno ogonówkę i smażyć dalej aż się zrumieni.
  2. Następnie wbić jajka, dodać posiekany szczypiorek i smażyć do ich ścięcia.

Makaron smażony z jajkiem i szynką – dodatkowe informacje

Podaję na ciepło z dodatkiem pikantnego ketchupu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron ryżowy z pieczonym łososiem
Następny przepis: Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode