Makaron ryżowy z pieczonym łososiem

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem to propozycja na wyjątkowo aromatyczny i pełen orientalnych nut obiad. Łosoś, pieczony do idealnej miękkości, stanowi smakową bazę dania, z kolei makaron ryżowy dodaje temu przepisowi lekkości i wiąże całość w idealną harmonię. Jest to danie niewymagające wielu składników, a jednocześnie zaskakujące swoim bogactwem smaków. Przepis ten jest idealny zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Bez wątpienia taka propozycja umili każdy wieczór i zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Makaron ryżowy z łososiem to wspaniała, zdrowa i pełna smaków alternatywa dla tradycyjnych potraw.

Składniki:

  • 200 gram łososia
  • 100 gram makaronu ryżowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 małe cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • zioła: mięta, kolendra, bazylia
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/4 limonki lub cytryny do podania
  • MARYNATA DO ŁOSOSIA:
  • 3 łyżki sosu sojowego + dodatkowo do podania
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem – jak zrobić?

  1. Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć skórą do dołu w małym naczyniu do zapiekania. Usunąć ości. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić skórą do góry i zostawić przynajmniej na 1 godzinę w lodówce.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec 18 min. Po upieczeniu zdjąć skórę, mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym w pieczeniu sosie.
  3. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Przygotować resztę składników: sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 min. aż lekko się zarumieni. Posiekać cebulę, zetrzeć imbir, drobno posiekać czosnek, posiekać papryczkę chili, przygotować zioła.
  5. Do woka lub na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, gdy będzie gorący dodać imbir, czosnek, cebulę. Smażyć przez minutę mieszając. Dodać łososia wraz z resztą sosu, sezam, olej sezamowy, szczypiorek i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać zioła. Podawać skrapiając sosem sojowym i sokiem z limonki/cytryny. SMACZNEGO!!! 🙂

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem – dodatkowe informacje

Ja posypuje jeszcze na koniec czarnym sezamem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron ryżowy z owocami morza
Następny przepis: Makaron smażony z jajkiem i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode