Makaron ryżowy z owocami morza

Makaron ryżowy z owocami morza

Zanurz się w głębokiej tajemnicy sztuki kucharskiej z ekscytującym przepisem na makaron ryżowy z owocami morza. Ta smakowita propozycja to idealne połączenie orientalnych smaków z świeżością owoców morza. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym smakoszem morskich potraw, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z morską kuchnią, nasz autorski przepis na makaron ryżowy z owocami morza na pewno Cię oczaruje. Wykorzystanie mrożonych owoców morza simplifikuje proces, ale nie pozbawia potrawy jej niepowtarzalnego, intensywnego smaku. Czas na nowe doświadczenie kulinarne – czas na makaron ryżowy z owocami morza!

Składniki:

  • – paczka mrożonych owoców morza
  • – paczka makaronu ryżowego (200g)
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 1 łyżka startego imbiru
  • – 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • – siekana natka pietruszki
  • – chilli sproszkowanego, pieprz cayenne (płaska łyżeczka)
  • – sól i pieprz do smaku
  • – 2 łyżki sosu sojowego
  • – 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
  • – 1/2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie cukier trzcinowy)
  • – siekany szczypiorek
  • – garść orzeszków ziemnych niesolonych prażonych

Makaron ryżowy z owocami morza – jak zrobić?

  1. Wcześniej rozmrozić owoce morza. Gdy są już gotowe, przemyć je letnią bieżącą wodą.
  2. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przygotować sos: połączyć dokładnie sos sojowy, sok z limonki i ksylitol. Makaron ugotować (lub zalać gorącą wodą) wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju sezamowego, zmniejszyć ogień, odczekać chwilę, po czym podsmażyć imbir i czosnek ok. 2 min. Dodać owoce morza, smażyć ok. 5-7 min (aż odparuje woda). Dodać sól, pieprz, chilli, natkę pietruszki, ew. 1/2 łyżki oleju sezamowego, następnie dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Wlać przygotowany wcześniej sos i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem do smaku.
  4. Podawać posypane orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.

Słowa kluczowe: makaron ryżowy z owocami morza, jak przyrządzić owoce morza, jak przyrządzić owoce morza mrożone

Makaron ryżowy z owocami morza – dodatkowe informacje

Do przyrządzenia makaronu ryżowego z owocami morza najlepiej wykorzystać wstążki, choć równie dobrze sprawdzi się cienki makaron sojowy. Dodatkowo do dania może być dodany sezam lub orzeszki. Danie to doskonale nadaje się na obiad lub kolację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem
Następny przepis: Makaron ryżowy z pieczonym łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode