Makaron rurki z pieczarkami

Makaron rurki z pieczarkami

Dziś prezentujemy przepis na odmianę tradycyjnego wegańskiego dania – makaron rurki z pieczarkami. Inspiracją dla nas była prosta, włoska kuchnia, znana z uwielbienia makaronu i umiejętności wydobywania głębi smaku z najprostszych składników. W efekcie powstało połączenie al dente makaronu rurki, soczystych pieczarek i delikatnych przypraw, tworzących harmonię smaków, której nie da się zapomnieć. To idealna propozycja na szybki obiad czy kolację, a także do przygotowania na wyjątkowe okazje. To danie przekona Was, że proste składniki w dobrych rękach potrafią uczynić cuda. Zachęcamy do zapoznania się z całością naszego przepisu.

Składniki:

  • 40 dag makaronu penne (rurki)
  • 30 dag pieczarek
  • 10 dag boczku
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag sera żółtego
  • łyżka bazylii
  • 0.5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól do smaku

Makaron rurki z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni. Po tym czasie dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Jednocześnie gotujmy makaron według przepisu na opakowaniu.
  2. Osobno podsmażamy boczek. Po usmażeniu łączymy go z pieczarkami. Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia aż połowa płynu odparuje.
  3. Następnie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej sparzyć). Rozgniatamy go i dodajemy do boczku i pieczarek. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
  4. Makaron ugotowany wymieszać z sosem pieczarkowym. Dodać ser. Podawać gorące, posypać odrobiną sera do ozdoby.

Makaron rurki z pieczarkami – dodatkowe informacje

Do sosu można dodać również posiekany szczypiorek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RURKI Z KREMEM WANILIOWYM
Następny przepis: ruskie pierogi z żytniej mąki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode