Makaron rurki z pieczarkami
Dziś prezentujemy przepis na odmianę tradycyjnego wegańskiego dania – makaron rurki z pieczarkami. Inspiracją dla nas była prosta, włoska kuchnia, znana z uwielbienia makaronu i umiejętności wydobywania głębi smaku z najprostszych składników. W efekcie powstało połączenie al dente makaronu rurki, soczystych pieczarek i delikatnych przypraw, tworzących harmonię smaków, której nie da się zapomnieć. To idealna propozycja na szybki obiad czy kolację, a także do przygotowania na wyjątkowe okazje. To danie przekona Was, że proste składniki w dobrych rękach potrafią uczynić cuda. Zachęcamy do zapoznania się z całością naszego przepisu.
admin
Składniki:
- 40 dag makaronu penne (rurki)
- 30 dag pieczarek
- 10 dag boczku
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag sera żółtego
- łyżka bazylii
- 0.5 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy
- pieprz, sól do smaku
Makaron rurki z pieczarkami – jak zrobić?
- Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni. Po tym czasie dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Jednocześnie gotujmy makaron według przepisu na opakowaniu.
- Osobno podsmażamy boczek. Po usmażeniu łączymy go z pieczarkami. Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia aż połowa płynu odparuje.
- Następnie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej sparzyć). Rozgniatamy go i dodajemy do boczku i pieczarek. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
- Makaron ugotowany wymieszać z sosem pieczarkowym. Dodać ser. Podawać gorące, posypać odrobiną sera do ozdoby.
Makaron rurki z pieczarkami – dodatkowe informacje
Do sosu można dodać również posiekany szczypiorek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RURKI Z KREMEM WANILIOWYM
Następny przepis: ruskie pierogi z żytniej mąki