Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem
Oto danie idealne dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem to połączenie, które zachwyci wszystkich – zarówno zapalonych kulinarnych eksperymentatorów, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. To propozycja na szybki i pożywny posiłek, który dostarczy Ci mnóstwo energii i wartości odżywczych. Delikatny smak pełnoziarnistego makaronu pięknie komponuje się z soczystym kurczakiem i lekko gorzkim szpinakiem. Właśnie ten smakowy balans czyni to danie wyjątkowym. Makaron razowy ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z białym makaronem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 200 g filetów z kurczaka
- ok. 200 g mrożonego szpinaku – 10 kostek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oleju
Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem – jak zrobić?
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzycić drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wrzucić pierś z kurczaka, podsmażyć 5 min., dodać do tego szpinak i podsmażyć kolejne 5 min.
- Na talerz wyłożyć porcję makaronu, na to dać kurczaka ze szpinakiem.
Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem można również podać z brązowym ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MAKARON PO STUDENCKU
Następny przepis: Makaron ryżowy z owocami morza