Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem

Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem

Oto danie idealne dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem to połączenie, które zachwyci wszystkich – zarówno zapalonych kulinarnych eksperymentatorów, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. To propozycja na szybki i pożywny posiłek, który dostarczy Ci mnóstwo energii i wartości odżywczych. Delikatny smak pełnoziarnistego makaronu pięknie komponuje się z soczystym kurczakiem i lekko gorzkim szpinakiem. Właśnie ten smakowy balans czyni to danie wyjątkowym. Makaron razowy ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z białym makaronem.

Składniki:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g filetów z kurczaka
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku – 10 kostek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oleju

Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzycić drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wrzucić pierś z kurczaka, podsmażyć 5 min., dodać do tego szpinak i podsmażyć kolejne 5 min.
  2. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, na to dać kurczaka ze szpinakiem.

Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem można również podać z brązowym ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MAKARON PO STUDENCKU
Następny przepis: Makaron ryżowy z owocami morza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode