MAKARON PO STUDENCKU
Makaron po studencku to klasyczne danie, którego zasady przygotowania zna każdy student i nie tylko. Idealnym połączeniem prostoty, niedrogich składników oraz smaku, ten przepis stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mają wiele czasu na gotowanie, a jednocześnie chcą zjeść coś smacznego i sycącego. Ten bogaty w węglowodany posiłek dostarczy energii na resztę dnia. To danie, które z pewnością pokocha każda osoba, poszukująca szybkich i prostych rozwiązań w kuchni. Czas na odkrycie sekretów makaronu po studencku – daniu, które zasługuje na miano prawdziwego „comfort food”.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -kurczak (pierś)
-cebula (2 średnie)
-pomidor (2 średnie)
-papryka konserwowa (2 płaty)
-śmietana 12% (200ml)
-czosnek (3 ząbki)
-makaron PENNE
Makaron po studencku – jak zrobić?
-
Gotujemy makaron.
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy.
Siekamy cebule, kroimy pomidory i paprykę.
Cebulę lekko podsmażamy, dorzucamy paprykę, chwilę mieszamy, dodajemy pomidory.
Po chwili dodajemy odrobinę wody, aby cebula zmiękła, dodajemy mięso oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy aż odparuje woda.
Dodajemy śmietanę, mieszamy.
Na patelnię wrzucamy makaron i przez chwilę gotujemy.
GOTOWE
MAKARON PO STUDENCKU – dodatkowe informacje
Nie pozwól, aby cebula się mocno przyrumieniła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron penne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Następny przepis: Makaron razowy z kurczakiem i ze szpinakiem