Makaron penne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Tajemnica doskonałego dania często tkwi w jego prostocie, a makaron penne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym jest idealnym przykładem takiego dania. Znakomite połączenie tych trzech klasycznych składników daje efekt nie tylko smakowy, ale także estetyczny. Idealnie ugotowany makaron, soczyste mięso mielone oraz aromatyczny sos pomidorowy tworzą niepowtarzalne danie, pełne włoskiego charakteru. Ta propozycja to idealny pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Jest nie tylko pyszna, ale również prosta i szybka do zrobienia, idealna nawet dla początkujących kucharzy. Ta wersja makaronu penne z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kuchni włoskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów (poza sezonem letnim można użyć pomidorów z puszki)
- 200 g makaronu penne
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- Sól świeżo zmielona
- Łyżka oleju
Makaron penne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym – jak zrobić?
- Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy aż odparuje z nich woda.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i papryczkę chili. Mieszamy od czasu do czasu aż cebulka się zeszkli.
- Mięso mielone wrzucamy do cebulki i obsmażamy. Delikatnie solimy mięso.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Gotowy sos pomidorowy łączymy z obsmażonym i odparowanym mięsem mielonym. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Całość przyozdabiamy świeżą bazylią.
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast świeżych pomidorów można użyć 1 puszki pomidorów pokrojonych
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem
Następny przepis: MAKARON PO STUDENCKU