Makaron domowy
Makaron domowy to nie tylko danie, ale także doświadczenie, które staje się częścią wspomnień rodzinnych. Tworzenie własnego makaronu to świetna okazja do spędzenia czasu razem, a przy tym uczenia się umiejętności kulinarnej, która przez lata była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Fundamentalnym składnikiem do przygotowania pysznego, domowego makaronu jest mąka. W naszym przepisie skupimy się na tym, jak wykorzystać mąkę, aby uzyskać teksturę, smak i kształty, które niewątpliwie przekształcą twoje potrawy na wyższy poziom. Przygotuj się na podróż po smakach i tradycjach, które staną się częścią twojej kuchni. Domowy makaron czeka!
admin
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 3 jajka
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli
Makaron domowy – jak zrobić?
- Przesiać mąkę na stolnicę. Zrobić wglebienie i dodać szczyptę soli.
- Roztrzepać jajka i dodać do mąki. Wyrobić.
- Jeżeli ciasto jest za suche, dodawać wodę porcjami.
- Dzielić ciasto na 2-3 części, formować kulę i odstawić do odpoczynku na około 20 minut.
- Każdą z porcji wyrabiać jeszcze przez około 2 minuty i rozwałkowywać na cienkie placki. Podsypywać minimalnie mąką w razie potrzeby. Grubość w zależności od przeznaczenia makaronu.
- Placki pozostawić do podsuszenia, następnie zwinąć w ruloniki i kroić.
- Makaron gotować około 5 minut. Czas gotowania jest zależny od grubości i wielkości makaronu.
- Makaron można również surowy wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Makaron domowy – dodatkowe informacje
Warto zainwestować w jajka od gospodarza, wtedy będziemy mieli ładny kolor makaronu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron Chow mein z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i papryką
Następny przepis: Makaron domowy do rosołu