Makaron domowej roboty

Makaron domowej roboty

Gotowanie w domu może być równie satysfakcjonujące, jak spożywanie samych potraw. Może przynieść ogromną satysfakcję z przygotowania czegoś wyjątkowego, co normalnie kupilibyśmy w sklepie. Przepis na makaron domowej roboty właśnie takie doświadczenie gwarantuje! Robienie własnych klusek nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Dzięki temu przepisowi, makaron własnej roboty może stać się stałym elementem naszego domowego menu. Wykorzystując podstawowe składniki, uzyskamy smakowity i zdrowy makaron owsiany, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Podejmij wyzwanie i zobacz, jak pyszny może być własny, domowy makaron!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina wody
  • mąka do podsypywania blatu
  • Można dodać jeszcze dwa żółtka lub trochę mielonej kurkumy, a by makaron był bardziej żółty

Makaron domowej roboty – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiałam, dodałam sól, wbiłam dwa całe jajka. Jeśli chcemy aby makaron był bardziej żółty dodaj troszkę kurkumy do maki.
  2. Zagniatam ciasto – jeśli czujemy, że ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę zimnej wody. Suchość zależy od wielkości jajek, jeśli są zbyt małe jajka to dodaj wody.
  3. Ciasto wyrabiałam aby było zwarte i sprężyste. Ciasto dzielimy na 2 części. Najlepiej pozostawić na 15 minut aby odpoczęło.
  4. Rozwałkuj ciasto podsypując mąką jeśli będzie się kleić do blatu.
  5. Przetnij na równe paski nasze ciasto i posyp mąką.
  6. Następnie poskładaj jeden pasek na drugim upewniając się czy są podsypane mąką, aby nam się nie skleiły.
  7. Cieniutko kroimy nasz makaron na paseczki. Podczas krojenia nasze niteczki roztrząsamy aby nam się nie skleiły
  8. Posypujemy mąką i delikatnie mieszamy aby nasze niteczki się nie skleiły.
  9. Wodę zagotuj, wsyp sól i 2 łyżki oleju.
  10. Makaron gotujemy aż do wypłynięcia i pozostawiamy na małym gazie około 3 minut.
  11. Przelewamy na sitko.
  12. Gotowy makaron.
  13. Podajemy do rosołu lub innej zupy.

Makaron domowej roboty – dodatkowe informacje

Makaron można kroić na różne grubości w zależności jak lubimy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron canelloni z mielonym z indyka i warzywami
Następny przepis: Makaron Chow mein z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode