Makaron Chow mein z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i papryką

Makaron Chow mein z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i papryką

Zapraszamy do odkrycia kulinarnych inspiracji z Dalekiego Wschodu mających swój początek w tradycyjnej kuchni chińskiej. Oto przepis na makaron Chow Mein z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i papryką. To aromatyczne i sycące danie, które będzie idealne na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Jest to również świetna propozycja dla miłośników azjatyckiej kuchni. Makaron chow mein to klasyka, która zadowoli zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Tym razem w wersji z kurczakiem, która jest smaczna i pełna wartości odżywczych. Zapraszamy do przygotowania tego nieskomplikowanego dania!

Składniki:

  • Makaron Chow Mein pszenny
  • 1 papryka czerwona spiczasta
  • 7 pieczarek
  • 1 cukinia
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki Sambal oelek
  • 1 łyżeczka sosu chilli słodko-kwaśnego
  • czosnek
  • 1 cm imbiru
  • olej arachidowy

Makaron chow mein z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i papryką – jak zrobić?

  1. Zagotować wodę, wrzucić makaron i przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.


    W woku rozgrzać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.

    Dodać pokrojony w małe i cienkie plastry kurczak, smażyć kilka minut.

    Do woka wrzucić pokrojone w cienkie plastry cukinię, pieczarki i paprykę. Mięso przełożyć na bok woka. Dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie a mięso usmażone. Trwa to kilka minut.

    Dołączyć do warzyw i mięsa, ugotowany makaron i wymieszać. Przyprawić sosem sojowym, pastą Sambal oelek i sosem chilli. Wymieszać i smażyć około minuty.

Makaron Chow mein z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i papryką – dodatkowe informacje

Podawać od razu, jeszcze gorące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron domowej roboty
Następny przepis: Makaron domowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode